Vesti > Beograd

Beograđani jutrom NA POSAO PUTUJU PO MRAKU, ali će NOVOGODIŠNJA RASVETA ipak da zasija

Iako smo navikli da glavni grad u ovo vreme već "sija" glamuroznim novogodišnjim sjajem, svetska energetska kriza uzela je svoj danak

Izvor: K1info

14/11/2022 > 12:06

podeli vest:

Beograđani jutrom NA POSAO PUTUJU PO MRAKU, ali će NOVOGODIŠNJA RASVETA ipak da zasija
Foto: ATA Images


Beograd će za novogodišnje praznike biti daleko manje okićen nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

Iako smo navikli da glavni grad u ovo vreme već "sija" glamuroznim novogodišnjim sjajem, svetska energetska kriza uzela je svoj danak. Svi se trude da uštede što više električne energije, pa će se iz istog razloga i novogodišnja rasveta u Beogradu upaliti tek 15. decembra. Svega mesec dana kasnije, bezbrojne lampice i ukrasi biće ugašeni, i to 15. januara, samo dan nakon proslave Srpske nove godine.

Ali, to nije jedina promena. Umesto velikog broja lokalica, ove godine u glavnom gradu biće okićeni samo centar grada.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kaže da će novogodišnja rasveta ove godine u Beogradu biti postavljena od 15. decembra do 15. januara. 

- To je mnogo kraći period nego ranije, ali ja mislim da tako treba da ostane i ubuduće, kada prođu energetske krize i kada se bude stabilizovala situacija. Mislim da je mesec dana sasvim dovoljno da Beograd bude okićen. Jedino što ćemo rasvetu staviti u uži, turistički centar grada. To radimo kako ne bi stvarali dodatne troškove - kaže on i dodao:

- Mislim da je simbolično izrazito važno da ove godine novogodišnja rasveta bude upaljena kraće i samo u centru grada, a ne kao što je ranije bilo i po obodima Beograda. Baš zbog te simbolike, gasimo ranije svetla i na Predsedništvu, Skupštini Grada...

Šapić je otkrio i da će Grad Beograd za novogodišnju rasvetu morati da izdvoji 500.000 dinara, što je pomalo šokiralo sve u studiju.

- Frapantan podatak je da će nas novogodišnja rasveta koštati ukupno samo 500.000 dinara. Kada sam pitao direktora preduzeća Javna rasveta koliko će koštati struja i meni je to delovalo malo. Ali, tri puta sam ga pitao i tri puta sam dobio isti odgovor - napomenuo je gradonačelnik glavnog grada.

Foto: Unsplash.com

 

Građani ranoranioci stalno se žale da je tokom zime, kada krenu na posao, napolju još uvek mrak, a ulična rasveta ne radi. U pitanju je decenijski problem, a nadležni su uvek imali isti odgovor - pa to je tako namešteno, videćemo...

Gradonačelnik Šapić istakao je da nije siguran kada se pali, a kada gasi ulična rasveta.

- Dešavalo nam se u protekla dva-tri meseca da ljudi zovu i pitaju zašto svetli svetlo u toku dana. Ispadne sklopka i upali se svetlo, ne može da se ugasi na prekidač već morate fizički da odete da ga ugasite. Nevervatno, ali tako sistem funkcioniše. Ukoliko to smeta ljudima, zašto ne bi pomerili da se rasveta pali pola sata ranije? - rekao je Šapić.

 

Ostavite komentar