Vesti > Beograd

Više hiljada građana na EKOLOŠKOM PROTESTU: Srbija lider po zagađenju

Svi učesnici protesta pozvali su da na udruživanje kako bi se očuvala životna sredina

Izvor: K1info/Tanjug

13/11/2022 > 14:34

podeli vest:

Više hiljada građana na EKOLOŠKOM PROTESTU: Srbija lider po zagađenju
Foto: Printscreen Facebook


Na petom protestu Narod protiv trovača, u organizaciji neformalne ekološke grupe Eko straža, okupilo se nekoliko hiljada građana. 

Kolona demonstranata išla je ulicom Kralja Milana, gde je kod zadnje strane zgrade Predsedništva Srbije bilo više govornika, pa do Terazija i ka Trgu Republike. O ekološkim problemima i borbi koju su pokrenuli za njihovo rešavanje govorili su aktivisti iz Šapca, Barajeva, Petrovca na Mlavi, Loznice, Čačka, Smedereva, Valjeva i više delova Beograda.

Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Ðurđević rekao je da je Srbija pola godine bila evropski rekorder po zagađenju i naveo brojne gradove u kojima je ove grejne sezone ostvareno rekordno zagađenje.

On je rekao da je jedna milijarda evra potrebna da se stave filteri na fabričke dimnjake.

- Dilema plate ili zdravlje je lažna. Mi hoćemo i jedno i drugo i to je moguće, ali treba nastaviti proteste - poručio je Ðurđević.

Predstavnik ekološkog udruženja Tvrđava iz Smedereva rekao je da zbog "kancerogene crvene prašine" u tom gradu ima 6.800 onkoloških bolesnika, što je sedam odsto ukupne populacije Smedereva. Istakao je da najveći "trovači Srbije" nisu kompanije, već vlast.

Govornica koja je predstavljena kao Katarina iz novobeogradskih blokova rekla je da su ekološki aktivisti uspeli da nateraju državne organe da reaguju na divlje spalionice, za koje je rekla da ne predstavljaju nikakve socijalne aktivnosti, već dobro razvijen kriminalni biznis.

Svi učesnici protesta pozvali su da na udruživanje kako bi se očuvala životna sredina.

 

 

Ostavite komentar