Vesti > Beograd

Na DVA TOČKA do MENTALNOG ZDRAVLJA: 132. Kritična masa održana u Beogradu

Svaki treći stanovnik Srbije izložen je mentalnim bolestima, a svaki šesti "zreo" za intervenciju psihijatra

Izvor: K1info/Tanjug

29/10/2022 > 19:04

podeli vest:

Na DVA TOČKA do MENTALNOG ZDRAVLJA: 132. Kritična masa održana u Beogradu
Foto: tanjug


U Beogradu je održana mesečna masovna vožnja građana koji koriste bicikl - 132. "Kritična masa". Ova manifestacija održava se u više od 300 gradova širom sveta, a ovog puta bila je posvećena mentalnom zdravlju.

Tako je kolona biciklista krenula od Trga Nikole Pašića, a zatim obišla beogradske psihijatrijske bolnice. Na kraju trase biciklisti su u Ministarstarstvu zdravlja, za novu ministarku zdravlja Danicu Grujičić, predali Program o zaštiti mentalnog zdravlja za period 2019-2026. godine.

Predsednica udruženja građana "Ulice za bicikliste" Smiljana Popov izjavila je da su poražavajuće statistike o stanju mentalnog zdravlja naše nacije.

- Najnovija istraživanja kažu da je svaki treći stanovnik Srbije izložen mentalnim bolestima, a svaki šesti "zreo" za intervenciju psihijatra. Sve više smo zbog stresa i načina života izloženi anksioznosti, depresiji i razlicitim vrstama mentalnih oboljenja o kojima se ne govori dovoljno - rekla je Popov.

Ona je svima preporučila da voze bicikl, jer se svi biciklisti osećaju mnogo raspoloženije, vedrije i optimističnije.

- Telo vam radi i luče se hormoni raspoloženja. Vozim bicikl poslednjih 10 godina i osećam se mnogo bolje i relaksiranije kada dolazim i odlazim sa posla - poručila je Popov.

Foto: tanjug

 

Ona je istakla da naučna istraživanja pokazuju da je biciklizam jako zdrav.

- To je odličan lek protiv svih tih bolesti, a i na vazduhu ste, u kontaktu sa okruženjem. To je jedna laka aerobna fizička aktivnost koja nije mnogo zahtevna, a izuzetno je zdrava za organizam - objasnila je Popov.

An Mari Ćurčić iz Pokreta za mentalno zdravlje rekla je da joj je drago što je 132. kritična masa posvećena mentalnom zdravlju.

- Ako nam je išta dobro donela pandemija korona virusa, onda je to veća briga o mentalnom zdravlju. Iskreno se nadam da ćemo ne samo danas, već svaki dan činiti tu kritičnu masu koja ruši predrasude, stereotipe i stigmu zbog koje mnogo ljudi koji imaju problema sa mentalnim zdravljem nikada ne potraži lekarsku pomoć - poručila je Ćurčić.

 

Ostavite komentar