Vesti > Beograd

Baš LEP POKLON - sva DECA u Beogradu DOBIĆE novogodišnji VAUČER

Vaučere će dobiti sva deca zaključno sa učenicima četvrtog razreda srednje škole

Izvor: K1info/Tanjug

19/10/2022 > 18:10

podeli vest:

Baš LEP POKLON - sva DECA u Beogradu DOBIĆE novogodišnji VAUČER
Foto: Pexels.com


Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić održao je danas sastanak sa direktorima svih beogradskih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, i informisao ih o proceduri podele vaučera, u iznosu od 6.000 dinara, koje će dobiti sva deca u Beogradu, zaključno sa učenicima četvrtog razreda srednje škole, kao i zaposleni u obrazovnim i predškolskim ustanovama.

- Imam iskustvo kao predsednik opštine Novi Beograd sa ovakvom vrstom pomoći deci, odnosno roditeljima, i realizacija je zaista bila odlična. Insistirao sam na tome da se ne uplaćuje novac na račune roditelja, već da to bude vaučer koji se može iskoristiti za široki spektar proizvoda, od školske preko sportske opreme do svega drugog što spada u potrebe najmlađih - rekao je Šapić.

Objasnio je da novac koji se uplaćuje na račun može, ne greškom ili namerom roditelja, već zbog drugih stvari, poput raznih administrativnih zabrana ili dugova, da završi na drugom mestu.

Foto: Pixabay.com

 

Takođe, ukoliko bi novac bio uplaćivan na račune, bilo bi komplikacija poput razvedenih roditelja i donošenja odluka o tome kome će sredstva biti uplaćena, dodao je Šapić.

On je istakao da je u vreme sprovođenja ove akcije na Novom Beogradu, kada je bio predsednik opštine, posetio svako odeljenje i želeo da deca čuju da im to pripada, ali da je to sada fizički nemoguće uraditi, zbog broja škola i predškolskih ustanova.

Šapić je istakao da je to način na koji će novac sigurno doći do dece, koja takođe treba da znaju da im to sleduje.

Ukazao je i da je svaki direktor škole dužan da ima spisak dece i da zaduži vaučere shodno broju dece i zaposlenih na spisku.

- Decembar i januar su najteža dva meseca za svaki kućni budžet u Srbiji i zbog toga želim da sve bude obavljeno na vreme, kako bismo roditeljima olakšali finansijsko funkcionisanje pred novogodišnje i božićne praznike - rekao je Šapić.

Primera radi, objasnio je gradonačelnik, roditelj dvoje dece koji radi u školi ili predškolskoj ustanovi dobiće tri vaučera.

Foto: Beograd.rs

 

- Voleo bih da ovo postane praksa i da Grad svake godine obezbeđuje sredstva, koja bi u budućnosti bila i značajnija. Takođe, želeo bih da u budućnosti Beograd obezbedi i novogodišnje paketiće za svu decu - rekao je Šapić.

Veći kapacitet za produženi boravak dece u osnovnim školama

- Postojeći kapaciteti nisu dovoljni i u nekim školama postoji ozbiljan problem o ovom pitanju. U narednom periodu kontaktiraćemo sa svim školama kako bismo napravili liste prioriteta - rekao je Šapić.

Dodao je da njegova ideja da u svakoj školi bude povećan kapacitet dnevnog boravka.

- Želimo da vidimo gde su najhitnije potrebe za proširenjem kapaciteta, uz naravno, uslov da sve i estetski bude urađeno kako treba, a ne da se naruži kompletna slika ustanove zarad proširenja kapaciteta - naveo je gradonačelnik.

Foto: Beograd.rs

 

Zato bi, kaže, svaka škola trebalo da odredi prostor gde bi mogao da se proširi kapacitet, a na Gradu je da u narednim odlukama o budžetima uvrsti i tu stavku.

Sastanku sa direktorima škola i predškolskih ustanova prisustvovala je zamenica gradonačelnika Vesna Vidović, kao i sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Nenad Radić.

 

 

 

Ostavite komentar

Danijela

A šta je sa decom koja ne idu u vrtić? Ona ne zaslužuju vaučer?

22.11.2022 20:21
Ivan

A deca iz Kraljeva, Cacka, Guce, Priboja, Nisa... nisu deca?

16.12.2022 18:04