Vesti > Beograd

Rekonstruisani Spomenik SRPSKIM i RUSKIM herojima ponovo krasi KALEMEGDAN

Otkrivanju spomenika prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko

Izvor: K1info/Tanjug

30/08/2023 > 20:02

podeli vest:

Rekonstruisani Spomenik SRPSKIM i RUSKIM herojima ponovo krasi KALEMEGDAN
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Rekonstruisani Spomenik srpskim i ruskim herojima poginulim u odbrani Beograda tokom Prvog svetskog rata ponovo krasi Kalemegdan, a ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovali su Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije i Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Rusije u Beogradu.

Ministar Selaković je izrazio veliko zadovoljstvo što prisustvuje otkrivanju rekonstruisanog spomenika herojima Velikog rata.

- Ono što je za Ruse bio Drugi svetski rat, to je za nas bio Veliki rat. Kao što u Rusiji nema nijedne kuće koja nije ostavila nekog na bojnom polju u Drugom svetskom ratu, tako nema kuće u Srbiji koja nije ostavila nekoga na ratištu u Prvom svetskom ratu. Stepen jedinstva koje smo mi imali u Velikom ratu, Rusi su imali u Drugom svetskom ratu... Građanski rat koji se u Rusiji dešavao u Velikom ratu, kod nas se dešavao u Drugom svetskom ratu - rekao je ministar.

Selaković je dodao i da je rekonstruisani smomenik srpskim i ruskim herojima u odbrani Beograda tokom Prvog svetskog rata simbol kulture sećanja.

- Od  ruskog naroda i ruske države možemo mnogo da naučimo koliko je kultura sećanja važna i koliko je bitno kulturu sećanja graditi i oplemenjivati. Važno je da svaka generacija doprinese na polju kulture sećanja. Nikakva vrsta dnevno-političkih velova na tim događajima ne sme da postoji - istakao je Selaković.

Prema njegovim rečima rekonstruisani Spomenik na Kalemegdanu je nekoliko godina bio obezglavljen.

- U središtu krsta je bio samo otvor. Kao da nije bilo pobede koju danas u rekonstruisanom spomeniku vidimo u liku svetog velikomučenika i ratnika Hristovog Georgija - rekao je Selaković.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko ističe da je otkrivanje rekonstrisanog spomenika simbol brižljivog odnosa Srbije i Rusije prema kulturi sećanja.

- Kultura sećanja ujedinjuje naše dve države i jedan je od stubova našeg bratstva i prijateljstva. To je posebno važno u momentu kada se nalazimo pred izazovima koji se porede sa dešavanjima u oba svtska rata. Ovaj spomenik je od izuzetne važnosti za našu zajedničku slavnu istoriju - rekao je Bocan Harčenko.

Značajno mesto u stvaralaštvu ruskog vajara i akademika Alberta Čarkina zauzima Spomenik srpskim i ruskim vojnicima poginulim u odbrani Beograda tokom Prvog svetskog rata.

 

Spomenik, koji je ruska Fondacija "Sveti Andrej Prvozvani" poklonila gradu Beogradu, svečano je otkriven na Kalemegdanu 2014. godine na stogodišnjicu izbijanja Prvog svetskog rata.

Nažalost, bronzana figura Svetog Georgija Pobedonosca, koja je bila u centru kompozicije, kasnije je nestala. Ambasada Rusije u Srbiji pokrenula je inicijativu za restauraciju spomenika u njegovom izvornom obliku.

Zahvaljujući zalaganju ćerke vajara Marije Čarkine u radionici njenog slavnog oca uspeli su da pronađu gipsani kalup, na osnovu kojeg je u Sankt Peterburgu maja 2023. godine izlivena prvobitna, a nestala, kopija lika sveca.

Obnova spomenika omogućena je uz finansijsku pomoć Počasnog konzula Republike Srbije u Sankt Peterburgu Genadija Timčenka i podršku Odbora za spoljne odnose Sankt Peterburga.

Na Savskom šetalištu otvorena je izložba posvećena lepotama Sankt Peterburga.

Posle ceremonije otkrivanja rekonstruisanog Spomenika na Kalemegdanu Nana Gvičija zamenica predsednika Odbora za razvoj turizma Sankt Peterburga i Nemanja Šegrt i v.d. direktora Beogradske tvrđave otvorili su izložbu posvećenu lepotama Sankt Peterburga na Savskom šetalištu.

Ostavite komentar