Vesti > Beograd

MOBILNI MAMOGRAF na Kalemegdanu počeo sa radom: Ako se otkrije na vreme, RAK JE IZLEČIV

Pregledi se mogu zakazati na brojeve telefona 060 7171523 i 060 7171969

Izvor: K1info/Tanjug

07/03/2023 > 11:05

podeli vest:

MOBILNI MAMOGRAF na Kalemegdanu počeo sa radom: Ako se otkrije na vreme, RAK JE IZLEČIV
Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg


Na Kalemegdanu je danas počeo da radi mobilni mamograf, a specijalista ginekologije i akušerstva, koordinator za skrining raka dojke Radoljupka Radosavljević rekla je da je mamografija zlatni standard u ranom otkrivanju raka dojke, koji je kada se otkrije na vreme izlečiv u preko 90 odsto slučajeva.

Žene će moći da obave besplatne preglede, a oni će se zakazivati dok god ima slobodnih termina, rekla je Radosavljević za Tanjug i dodala da su već prvog dana zakazali preglede do kraja nedelje.

Radosavljević je objasnila i da su hirurške intervencije lakše ako se primenjuju kada je promena uočena na vreme.

Takođe, kvalitet života žene koja se leči je mnogo bolji u odnosu na kvalitet života žena kod kojih se rak dojke otkrije u kasnoj fazi.

Ona je ukazala da je zato jako važno da svaka žena od 45 do 69 godine, ili žene koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku osobu koja je obolela od raka dojke, moraju da urade mamografiju.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Ministarstvo zdravlja, uz podršku Grand kafe i Fonda B92, 2021. godine pokrenuli su kampanju "Hajde da imamo vremena za pregled - Ne gledaj u šolju, pregledaj se", sa ciljem podizanja svesti žena o važnosti rane dijagnostike i redovnih medicinskih pregleda.

Pregledi se mogu zakazati na brojeve telefona 060 7171523 i 060 7171969.

Pregledi se obavljaju svaki dan, uključujući subotu i nedelju, od 9.00 do 19.00 sati u mоbilnоm mаmоgrаfu nа Kаlеmеgdаnu.

 

 


 

 

Ostavite komentar