Vesti > Beograd

Ovo svi ŽELE DA ZNAJU: Da li sme da se GRADI na KALEMEGDANU i ko o tome odlučuje?

Kada je Grad odlučio da se gondolom povežu park Ušće i Kalemegdan, deo javnosti je burno reagovao

Izvor: K1info/rts.rs

11/02/2023 > 08:50

podeli vest:

Ovo svi ŽELE DA ZNAJU: Da li sme da se GRADI na KALEMEGDANU i ko o tome odlučuje?
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Na Kalemegdanu, kao kulturnom dobru od izuzetnog značaja, zabranjena je gradnja, tako da se dozvole dobijaju uglavnom za radove koji se odnose na zaštitu ili obnovu tvrđave.

Kada je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio izmeštanje Zoološkog vrta, pojavile su se glasine da bi jedan od razloga mogao da bude i potencijalna gradnja na Kalemegdanu, međutim u nadležnim službama kažu da to nije moguće.

- Zabranjena je bilo kakva vrsta dogradnje, pregradnje ovog kulturnog dobra, izgradnje novih objekata koji svojom arhitekturom ili gabaritima mogu da ugroze spomenička svojstva, izgradnja objekata koji nisu u funkciji ovog kulturnog dobra, izgradnja bilo kojih objekata bez prethodnih arheoloških istraživanja - kaže Jovana Šunjevarić iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kada je Grad odlučio da se gondolom povežu park Ušće i Kalemegdan, deo javnosti je burno reagovao.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da su dali uslove pod kojima bi eventualno gondola mogla da se gradi. Na osnovu tih uslova, gondola bi se gradila samo u slučaju da arheološka istraživanja pokažu da na tom mestu nema vrednih nalaza.

Kako sporovi i dalje traju, pitanje je da li će ovaj projekat uopšte biti realizovan.

Da je u zoni Kalemegdana ipak moguće graditi, pokazuje plan koji je Grad usvojio i na osnovu kojeg je, između postojećih terena Sportskog centra Milan Gale Muškatirović i Kule Nebojše dozvoljena gradnja sportskih sadržaja.

- Republički zavod je i tada učestvovao u izradi tog planskog dokumenta i jasno je ograničenje po pitanju proširenja tih sportskih sadržaja. Nažalost, sva naša mišljenja i naše primedbe nisu usvojeni, odnosno gradska uprava i Komisija za planove nije usvojila sve naše primedbe, tako da je taj plan pušten u proceduru mimo kompletnog stava zaštite, odnosno Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kultur - ističe Jovana Šunjevarić.

Foto: ATA Images

 

Javno preduzeće Kalemegdanska tvrđava održava prostor tvrđave i nadležno je za privremene objekte koji se postavljaju da bi pružali usluge posetiocima.

- Od velikog značaja je zakon o komunalnim delatnostima kojim se uređuju sva pitanja vezana za komunalni red i javne površine. Prvenstveno među najznačajnijima je odluka o postavljanju privremenih objekata, o postavljanju tezgi, o oglašavanju. Takođe, zakon o kulturnim dobrima, kao što je Beogradska tvrđava - za bilo kakvo izvođenje radova ili projektovanje prvenstveno moraju u potpunosti da se ispune uslovi i da se dobije saglasnost nadležnog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Grada Beograda - ističe Nataša Tomić iz "Beogradske tvrđave".

Prostor ZOO vrta, čije je izmeštanje planirano još detaljnim planom regulacije iz 1969. godine, a aktuelizovano ovih dana, čini jedinstvenu celinu sa tvrđavom i za njega važe ista pravila.

O tome šta će se dešavati sa lokacijom kada se preseli, zasad nema informacija.

 

 

Ostavite komentar

Sonja

Sve ide u pravcu politike i finansija. Dogovorena je gradnja mnogih sadržaja i obećane su lokacije na Kalemegdanu ljudima iz SNS a. A ZOO se izmešta jer je to bio jedan od uslova za gradnju KDistrikt-a.

11.02.2023 10:35