Vesti > Beograd

Obeležen DAN POLICIJE na Kalemegdanu, a najlepše je bilo - NAJMLAĐIMA

Građani su imali priliku da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi MUP

Izvor: K1info/Tanjug

04/06/2023 > 14:03

podeli vest:

Obeležen DAN POLICIJE na Kalemegdanu, a najlepše je bilo - NAJMLAĐIMA
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova na taktičko-tehničkom zboru na Kalemegdanu u okviru obeležavanja Dana policije i Dana MUP prikazali su veštine, opremu i vozila koja koriste u radu, a građani su imali priliku da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi MUP i sa metodama rada različitih organizacionih jedinica policije.

Program je pre svega bio prilagođen najmlađim sugrađanima. 

Potpukovnik Slavljub Drašković iz PU Beograd rekao je za Tanjug da se danas obeležava Dan ministrastva unutrašnjih poslova, slava MUP i Dan policije.

- S tim u vezi mi smo preduzeli nekoliko aktivnosti, na deset lokacija u Beogradu, postavljeni su štandovi MUP na kojima ćemo se družiti sa građanima uz preventivne aktivnosti i deljenje flajera, a prostor gde se najviše od svih lokacija očekuju građani je upravo na Kalemegdanu - rekao je on.

Građani su od 11 časova imali priliku da vide prikaz opreme svih jedinica - od saobraćajne policije, Žandarmerije, rečne i ronilačke jedinice, zatim su mogli da vide službene pse i konje, ali i pripadnike Vatrogasne službe i mnoge druge.

Kako je istakao Drašković, decu najviše zanimaju konji i psi, pa su se najmlađi zadržavali najviše na prostoru koji je namenjen za njih, gde su uz bojanke i igru mogli nešto da nauče i razvijaju drugarske odnose sa pripadnicima MUP.

On je dodao da deca ne treba da se plaše policije i da je upravo ovaj program i prilagođen najviše njima, kako bi im se približio rad i uloga policije. Istakao je da sledi letnji period kada će veliki broj građana biti pored reka, pre svega deca, pa je neophodan dodatan oprez.

Kako je istakao Drašković, važno je da deca pre svega znaju da za svaku pomoć i problem mogu da se obrate policajcu.

Veliki broj građana je došao da poseti štandove MUP, uglavnom roditelji sa decom koji su istakli da su poveli mališane kako bi ih upoznali sa radom policije.

- Došli smo da pogledamo kompletnu opremu, da upoznamo šta radi policija i koji su joj zadaci. To je važno, deca treba da znaju da policija brine o našoj bezbednosti, to su naši prijatelji - rekao je jedan roditelj.

Jedan mlađi muškarac je dodao da mu je ovo prvi put da je na ovakvoj manifestaciji i da je bitno da se one održavaju kako bi ljudi znali šta su zadaci policije. 

Majka desetogodišnje devojčice je dodala da dolaze svake godine kako bi se upoznali sa time šta je sve novo u okviru MUP.

- Sve je modernije i savršenije, ulaže se u policiju - rekla je ona.

Otac dve devojčice i jednog dečaka je dodao da je problem što roditelji plaše decu policijom i da je to loš pristup.

- Nema potrebe za takvim nekim stvarima, treba da se naviknu na policiju u slučaju potrebe - rekao je on.

Jedna sedmogodišnja devojčica je rekla da bi želela da bude policajac jer će tako pomagati drugima.

- Popela sam se na skuter i želim da vidim konje i da postanem policajac jer ću tako brinuti o drugima - rekla je ona.

Osmogodišnja devočica je dodala da njena majka radi u policiji i da bi i ona volela da bude policajac.

- Volela bih da budem saobraćajac - rekla je ona.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se danas različitim manifestacijama širom Srbije, u znak sećanja na presudnu ulogu srpske Žandarmerije u sukobima sa Turcima kod Čukur česme, 1862. godine, u Beogradu.

Ostavite komentar