Vesti > Beograd

Beogradski ZOOLOŠKI VRT odlazi sa KALEMEGDANA

Beo zoo-vrt osnovan je 12. jula 1936. godine

Autor: K1info

02/02/2023 > 13:22

podeli vest:

Beogradski ZOOLOŠKI VRT odlazi sa KALEMEGDANA
Foto: Krudulj Photos


Beogradski Zoološki vrt koji se na Kalemegdanu nalazi od osnivanja 1936. godine, biće premešten.

O tome će više reči biti sutra, na pres konferenciji organizovanoj ovim povodom, a koju će održati Aleksandar Šapič, gradonačelnik Beograda, Marko Stojičić, glavni gradski urganista i Robert Đukić, direktor JP "Ada Ciganlija".

Oni će sutra posetiti Adu Safari i govoriti o, kako je najavljeno, "planovima i novoj lokaciji na kojoj će biti izmešten Zoo vrt".

Zoološki vrt otvoren je 1936. godine ispod tvrđave, na Kalemegdanu, nekoliko puta je proširivan, ali je posle devastacije u Drugom svetskom ratu sveden na oko sedam hektara.

Izmeštanje Zoo vrta iz centra Beograda predviđeno je i Generalnim urbanističkim planom Beograda do 2041. godine, koji je bio ranom javnom uvidu leta prošle godine.

Ovo nije prvi put da se govori o preseljenju Zoo vrta, koji je osnovan 12. jula 1936. godine. Godine 2007. ideja je bila da se ovaj vrt preseli u Surčin. Takođe, u to vreme bilo je predloga i da bude izmešten na Veliko ratno ostrvo, ali se od toga odmah odustalo zbog prolećnih poplava. Jedna od opcija tada je bila i Krnjača.

 

 

Ostavite komentar