Vesti > Beograd

Pogledajte kako izgleda SPOMENIK bivšem gradonačelniku BRANKU PEŠIĆU koji će uskoro biti postavljen u ZEMUNU

Spomenik je delo vajara Marka Kratohvila, našeg umetnika koji živi u Los Anđelesu

Izvor: K1info/Tanjug

04/02/2023 > 11:43

podeli vest:

Pogledajte kako izgleda SPOMENIK bivšem gradonačelniku BRANKU PEŠIĆU koji će uskoro biti postavljen u ZEMUNU
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ


Spomenik bivšem gradonačelniku Beograda Branku Pešiću je završen i predat Skupštini grada Beograda, a na Zemunskom trgu biće postavljen na Dan Beograda, ili na Dan oslobođenja Beograda.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji je pre tri godine, kao zamenik gradonačelnika, inicirao odluku o izradi i postavljanju spomenika Pešiću, danas je posetio livnicu "Jeremić" gde je video gotov spomenik. 

Vesić je istakao da je danas 37 godina od smrti Pešića i da je sećanje na njega veoma ukorenjeno u Beogradu.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

 

- Bio je red da dobije spomenik, jer je to zaslužio. To je dobar primer kako možemo da kažemo hvala onima kiji su učinili nešto vredno za naše društvo - rekao je Vesić.

On je dodao da je ovo i primer da spomenike ne moraju da dobijaju samo generali i vladari, već i ljudi koji su značajno obeležili naše društvo, a Branko Pešić je, kaže, jedan od njih. 

Vesić je podsetio da je u vreme Pešića Beograd dobio autoput, Mostarsku petlju, Gazelu, Terazijski tunel, Beograđanku, BITEF i BEMUS i da je tada glavni grad postao prava metropola.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da će spomenik biti postavljen na Zemunskom trgu na Dan Beograda, ili na Dan oslobođenja Beograda, u zavisnosti od vremena završetka rekonstrukcije trga u Zemunu, gde je Pešić živeo.
Spomenik je delo vajara Marka Kratohvila, našeg umetnika koji živi u Los Anđelesu.

 


 

 

Ostavite komentar