Vesti > Beograd

Poruka sa PROTESTA u Beogradu: FEMICID da se tretira kao posebno KRIVIČNO DELO i TEŠKO UBISTVO

U poslednja dva meseca, u Srbiji su muškarci ubili barem osam žena, odnosno izvršili barem osam femicida

Izvor: K1info/Tanjug

25/02/2023 > 13:51

podeli vest:

Poruka sa PROTESTA u Beogradu: FEMICID da se tretira kao posebno KRIVIČNO DELO i TEŠKO UBISTVO
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Organizacija Ženska Solidarnost i udruženje Femplatz oko 13:00 sati, sa okupljenim građanima, blokirali su ulicu Kneza Miloša u Beogradu, ispred zgrade Vlade Srbije i uz poruku Nijedna više i izložile nekoliko zahteva.

Kako je rekla Maja Mirkov ispred Femplatza, traži se hitno formiranje nezavisnog tela za borbu protiv femicida, da se femicid uvede kao posebno krivičnog delo i tretira kao teško ubistvo, između ostalog i zbog visine kazne.

Femicid je izraz kojim se opisuje čin ubijanja žena, a u užem smislu ubistvo kod kojeg je glavni motiv mržnja prema ženama ili namera da se strahom dovedu u podređeni položaj.

Organizatori skupa takođe zahtevaju pooštravanje uslova za dobijanje oružja i adekvatnu i kvalitetnu procenu rizika kada žena prijavi nasilje.

Kako iz Ženske solidarnosti istakli u najavi okupljanja, od početka ove godine, a u poslednja dva meseca, u Srbiji su muškarci ubili barem osam žena, odnosno izvršili barem osam femicida.

Prema njihovim rečima, poslednji zabeleženi femicid počinjen pre nekoliko dana kada je u Zaječaru očuh ubio svoju dvogodišnju kćerku.

- Prošle godine, broj zabeleženih femicida iznosio je 27. Najbitnije je da je svaki od njih mogao da bude sprečen - navode iz Ženske Solidarnosti.

 

 

Ostavite komentar