Vesti > Beograd

Zbog METROA će u Beogradu BITI SRUŠENO oko 80 KUĆA: Ko će i koliko novca dobiti KAO NADOKNADU?

Na Čukarici najveće raseljavanje na budućoj trasi prve linije metroa

Izvor: K1info/rts.rs

25/02/2023 > 08:59

podeli vest:

Zbog METROA će u Beogradu BITI SRUŠENO oko 80 KUĆA: Ko će i koliko novca dobiti KAO NADOKNADU?
Foto: JKP Beogradski metro i voz


Metro nije za sve Beograđane ostvarenje sna o boljem prevozu, jer oni koji žive na budućim stanicama moraće da se sele. Procenitelji tvrde da se tačno zna koliko košta svaki ar i objekat.

U Ulici Milorada Jovanovića na Čukarici krtica, mašina koja će kopati tunel za budući metro, ući će pod zemlju. Dvadeset porodica moraće da se seli i to je najveće raseljavanje na budućoj trasi prve linije metroa.

Milorad Savić kaže da je tu uglavnom reč o divljoj gradnji, kao i da je nekima od njih rečeno da se jave u 27. marta. Onima koji su otišli rekli su da će biti rušenja.

Rušiće se ukupno oko 80 objekata i to pre svega zbog izgradnje stanica. Jedan od njih je u zoni šećerane, a na Trgu Republike biće srušen i Staklenac.

Dva veća problema od "Staklenca" 

- Tržni centar "Staklenac" je od starta bio predviđen kao privremeni objekat i nije sporno da se on sa okolnim zgrada ukloni, radi izgradnje metro stanice na Trgu Republike - kaže direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović.

Međutim, kako kaže, u vezi sa ovom stanicom postoje dve ozbiljne i suštinske primedbe.

- Prva je da je ogroman propust to što metro stanica na Trgu Trpublike nije ukrštajuća, odnosno što se tu, u istinskom centru grada, ne seku obe linije metroa. Druga primedba je ta što će stanica morati da bude na preko 30 metara dubine, što poskupljuje radove, jer će metro tu dolaziti sa stanice "Savski trg", koja je planairana dosta nisko zbog prirodne kote i podzemnih voda - objasnio je Jovanović.

Prema njegovim rečima to znači da će stanica "Trg Republike" biti i manje funkcionalna i skuplja nego što je to bilo predviđeno u konceptu linija koji je podržao CLS.

Direktor JKP "Beogradski metro i voz" Andreja Mladenović kaže da će se stanica graditi dve-tri godine, u zavisnosti od kompleksnosti. Napominje da stanica mora biti izgrađena pre nego što se prokopa tunel.

- Gledali smo da se izbegava uklanjanje stambenih objekata i one lokacije gde bi eksproprijacija mnogo koštala državu - navodi Mladenović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Ko će i koliko novca dobiti, odnosno koliki stan, zavisi od brojnih faktora, a najvažniji su lokacija, kvalitet objekta i to da li je legalan. Za Grad taj posao radi Gradski zavod za veštačenje, gde je RTS-u rečeno da očekuju da će uskoro početi procenjivanje.

Direktor tog zavoda Vlado Sekulić ističe da vrednost objekta zavisi od toga kada je građen, kojim materijalima, kako je održavan, da li su plaćene takse i sl.

Prema rečima procenitelja Milića Đokovića, očekuje se da vlasnici po aru dobiju od 10.000 do 20.000 evra. Njegova procena je da bi za nelegalne objekte vlasnici mogli da očekuju nadoknadu u visini građevinske vrednosti nekretnine.

Predstavnici Grada kažu da niko neće biti oštećen. Tako će i oni koji se budu selili iz stanova koje su dobili na korišćenje, odnosno oni koji su stekli neki oblik stanarskog prava, dobiti stanove. Neće biti u njihovom vlasništvu, ali će dobiti pravo trajnog korišćenja.

 

 

Ostavite komentar