Vesti > Beograd

MARŠ SOLIDARNOSTI I MIRA - 365 dana: U Beogradu održan SKUP povodom GODIŠNJICE rusko-ukrajinskog sukoba

Skup je počeo u Pionirskom parku u organizaciji Ukrajinskog udruženja Čini dobro

Izvor: K1info/Tanjug

24/02/2023 > 14:57

podeli vest:

MARŠ SOLIDARNOSTI I MIRA - 365 dana: U Beogradu održan SKUP povodom GODIŠNJICE rusko-ukrajinskog sukoba
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Na Trgu republike održana je komemoracija žrtvama ukrajinsko-ruskog sukoba, a ambasador Ukrajine u Srbiji i predstavnici diplomatskog kora poručili su da agresija na Ukrajinu treba da se zaustavi.

U obraćanju na skupu ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimor Tolkač kazao je da je nezavisna i suverena evropska država Ukrajina izdržala 365 dana sveobuhvatne i strašne agresije Rusije.

- Ne pre godinu dana, već pre devet godina, agresija Kremlja počela je anektiranjem ukrajinskog Krima i dela Donbasa - rekao je Tolkač.

Dodao je da je još 2014-2015, više od 1,5 miliona stanovnika napustilo Donbas, spasavajući se od takozvanih "ruskih oslobodilaca" na slobodnu teritoriju Ukrajine.

- Pre godinu dana ubice, silovatelji i teroristi u vidu ruskih trupa ponovo su došli kod mnogih od njih, ubijajući, pljačkajući i silujući. Novi talas ruske agresije doveo je do neverovatno strašnih posledica - rekao je Tolkač.

Naglasio je da u Ukrajini trenutno ima oko sedam miliona interno raseljenih lica i dodao da je još skoro osam miliona ljudi, uglavnom žena i dece, spas našlo u inostranstvu.

- Tokom godine rata u Ukrajini poginulo je 9.655 civila, među kojima 461 dete. Za ovo vreme okupatori su počinili više od 68.000 ratnih zločina - rekao je Tolkač.

Skup povodom godišnjice rusko-ukrajinskog sukoba počeo je u Pionirskom parku u organizaciji Ukrajinskog udruženja Čini Dobro zajedno sa Ambasadom Ukrajine, a pod sloganom Marš solidarnosti i mira - 365 dana.

Nekoliko stotina okupljenih građana odalo je poštu žrtvama na Trgu republike, a među njima su bili i predstavnici ambasada i šef delegacije EU u Srbiji Emanule Žiofre,koji se obratio prisutnima.

Pored njega na podršku skupu su dali i ambasadorka Danske Suzan Šajn, ambasadorka Švedske Anika Ben David, ambasadorka Nemačke Anke Konrad, ambasadorka Portugalije Marija Viržinija Mendes da Silva Pina, ambasador Poljske Rafal Perl, kao i brojni drugi predstavnici diplomatskog kora u Srbiji.

Skupu su prisustvovali i poslanici Skupštine Srbije Biljana Stojković, Aleksandar Olenik, koji su se obratili prisutnima i poručili da podržavaju građane Ukrajine i saosećaju s njima. Pored njih na skupu su bili i poslanik Dobrica Veselinović, kao i funkcioner SNS Dragan Šormaz.

 

 

Ostavite komentar

Dejan

Podrška Ukrajinskom narodu. Nek se Rusi stide šta su uradili ali nećemo brinuti jer smo sigurni da Rusija se uništila za sva vremena u narednih 200 godina. Živeli Ukri i nek se stide Rujke.

24.02.2023 19:31