Vesti > Beograd

Šapić REŠIO SVE DILEME: Stari Savski most IDE U STARO GVOŽĐE

Most će se prodati u staro gvožđe. Kad se rasklopi, više ne može da se stavi nigde, kaže Šapić

Izvor: K1info

23/02/2023 > 10:50

podeli vest:

Šapić REŠIO SVE DILEME: Stari Savski most IDE U STARO GVOŽĐE
Foto: Unsplash.com


Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obelodanio je šta će se desiti sa starim Savskim mostom, čije će uklanjanje početi u junu. Kako je najavio, dve godine je rok za izgradnju novog mosta, koji će imati četiri saobraćajne trake, pešačku i biciklističku stazu.

- Neće biti kolapsa, taj most je poslednjih godina izbacio dosta vozača, jer je neisguran. Biće manja gužva nego kad se radila Gazela pre deset godina. Prodaće se u staro gvožđe. Kad se rasklopi, više ne može da se stavi nigde. Ovo je ratni most za tenkove. Ovakvih mostova je bilo 60 za vreme Drugog svetskog rata, kasnije su svi bilu uklonjeni, sem ovog našeg. Preživeo je ovde 80 godina - objasnio je Šapić na TV Happy.

Prema njegovim rečima, stari Savski most je imao važnu ulogu dok nisu izgrađeni drugi beogradski mostovi.

-  Radimo novi Savski most sa četiri trake, sa biciklističkom i pešačkom trakom, tramvajem po sredini. U roku od par minuta ćete rešiti sve, a danas vam treba više od sat vremena. Završetak svega ovoga se poklapa sa puštanjem metroa. Ovaj saobraćajni projekat petlja, most i tunel skidaju 14 posto opterećenja saobraćaja, 12 posto zagađenja. Neće biti toliko kolapsa zato što je u poslednjih nekoliko godina sam od sebe izbacio količinu vozila koji prelaze preko njega. Sa mosta će se ulaziti u tunel kod (Bulevara) Despota Stefana - rekao je Šapić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Gradonačelnik Beograda kaže da ovaj projekat "osporavaju manje interesne grupe", koje su se pozivale na "herojski čin nekih ljudi", odnosno na spasavanje starog Savskog mosta od miniranja nacista prilikom oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu, 1944. godine.

Šapić je najavio da će ove godine biti produžen novobeogradski Bulevar Zorana Đinđića koji će tako biti spojen sa Vladimira Popovića. 

- Tu će biti izgrađena velika saobraćajnica i kružni tok, koja u budućnosti treba da spoji Vladimira Popovića sa Bulevarom Nikole Tesle. Time će se znatno rasteretiti taj deo grada i na još jednom mestu biće spojen Novi Beograd i Zemun - dodao je gradonačelnik.

 

Ostavite komentar

D. Lukić

Ako bi se uklonila rešetkasta konstrukcija Starog železničkog mosta i njegovi noseći stubovi nadgradili za 3,5m, onda bi na tako povišane noseće stubove mogla da se preseli kompletna konstrukcija Starog savskog mosta, Predhodno je potrebno izgraditi prost konzolni most širine 7m nizvodno, odmah uz Stari savski most koji bi preuzeo dvosmerni saobraćaj tramvaja i motornih vozila sa Starog savskog mosta. Zatim se pristupa preseljenju konstrukcije Starog savskog mosta na stubove Starog železničkog mosta, a na mestu na kome je bio Stari savski most se gradi prost konzolni most širine 16-17m na koga se po završetku izgradnje vraća dvosmerni saobraćaj tramvaja i motornih vozila, a nizvodni most širine 7m se pretvara u pešačko-biciklistički most. To je jedini način, da nema prekida saobraćaja tramvaja i motornih vozila između Novog Beograda i Beograda na vodi dok traje izgradnja novog mosta, a pored toga Stari savski most i dalje ostaje u funkciji mosta. Pri tome treba napomenuti, da se za više nego dvostruko povećava propusna moć za motorna vozila na tom mestu, a dobija se i odvojen pešačko-biciklistički most. I na kraju, realizacija napred navedenog bi koštala 45-50 mil. evra, odnosno dva puta manje od sume; 94 mil. evra koju su planirali nadležni.

23.02.2023 18:12