Vesti > Beograd

FRKA ZBOG KONCERTA beloruske grupe u DOB-u, DVERI TRAŽE ZABRANU

"Kupite kartu da Zelenski kupi dronove", slogan je koncerta grupe koju predvosi Sergej Mihalok

Izvor: K1info

11/02/2023 > 13:35

podeli vest:

FRKA ZBOG KONCERTA beloruske grupe u DOB-u, DVERI TRAŽE ZABRANU
Foto: Brutto Nostra YouTube screenshot


Pokret Dveri zatražio je da se otkaže koncert beloruske pank rok grupe Lyapis Trubetskoy (Ляпис Трубецкой) najavljen za 12. februar u Domu omladine Beograda, tvrdeći da ta grupa peva o mržnji prema Rusiji.

"Frontmen ove grupe Sergej Mihalok prepoznatljiv je kao neprijatelj Rusije i pristalica kijevskog Majdana. Poznat je po napisanoj pesmi ‘Ratnici svetlosti’ koja je praktično bila himna prevrata u Ukrajini 2014. godine“, naveo je taj pokret u saopštenju.

Oni su osudili "zloupotrebu muzike i kulture u ratne svrhe" i ocenili da su koncerti na kojima se peva o mržnji prema Rusiji "poslednje što treba Beogradu i Srbiji u ovom trenutku" i ukazali da koncert u Srbiji "nije slučajno izabran malo pre godišnjice početka sukoba u Ukrajini".

"Zahtevamo od nadležnih ministarstava, posebno Ministarstva kulture i ministra Maje Gojković, gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, predsednika Skupštine grada Nikole Nikodijevića, kao i od direktora beogradskog Doma omladine da reaguju i otkažu održavanje ovog koncerta“, dodale su Dveri u saopštenju.

Foto: Dom omladine Beograda/Promo

 

Da podsetimo u Domu omladine Beograda u nedelju uveče (19.00) koncert će održati Lyapis Trubetskoy, beloruska pank-rok grupa koju predvodi kontroverzni umetnik Sergej Mihalok.

Rođen u Drezdenu, Mihalok je autor i nezvanične himne krvavih protesta na Majdanu “Vojnici svetlosti” i otvoreni “borac za ukrajinske interese”. Prvobitni spot za ovu pesmu zamenjen je prizorima nereda na Majdanu. Ova pesma ima nekoliko verzija, u jednoj su uz stih refrena “Raduj se, čekiću u jakoj ruci” prikazani ukrajinski vojnici dok sa zoljama na ramenima igraju na poljani, a u drugoj se pojavljuje i Zelenski pod punom ratnom opremom na frontu.

Upravo zbog svojih “zasluga” na Majdanu, Mihaloku je početkom 2015. odobren boravak u Ukrajini, a kasnije je dobio i njihovo državljanstvo.

Na društvenim mrežama mesecima unazad reklamira “dobrotvornu turneju” benda Lyapis Trubetskoy navodeći da su sva sredstva prikupljena na koncertima usmerena za “humanitarnu pomoć” u vidu oružja:

– Vaša karta će postati donacija za automobil za Oružane snage ili dron. A kad dođe Pobeda – vaša donacija biće ulaznica za veliki koncert u Palati sportova u Kijevu – poziva Mihalok svoje pristalice.

Njegov beogradski koncert bio je prvobitno najavljen u jednom klubu, a potom prebačen u Dom omladine. Organizaciju koncerta pomaže Anastasija Murdžinskaja iz nevladine organizacije “Čini dobro”, čija je agenda oslonjena na akcije usmerene protiv specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini. Kako saznaju Novosti, Mihalok će se pre koncerta sastati sa ukrajinskim ambasadorom u Beogradu Vladimirom Tokačem, a za karte je najviše zainteresovana antiputinovska ruska emigracija u našoj zemlji.

 

 

 

Ostavite komentar