Vesti > Beograd

Prazne UČIONICE, puni DOMOVI ZDRAVLJA: Tri tipa VIRUSA haraju među školarcima, OVO SU SIMPTOMI

Temperatura ide i do 40 stepeni i traje od tri do pet dana

Izvor: K1info/rts.rs

10/02/2023 > 09:50

podeli vest:

Prazne UČIONICE, puni DOMOVI ZDRAVLJA: Tri tipa VIRUSA haraju među školarcima, OVO SU SIMPTOMI
Foto: Pexels.com


U domovima zdravlja povećan je broj pregleda osnovaca i predškolaca, a njihova klinička slika praćena je visokom temperaturom, bolovima u mišićima, a prisutna je i malaksalost.

Pedijatar Doma zdravlja "Savski venac", dr Marija Golubović izjavila je da je povećan broj pregleda obolele dece od rota, adeno i virusa gripa u predškolskim i školskim dispanzerima, ali da je to uobičajeno za zimski period.

- Prisutna je temperatura koja ide i do 40 stepeni. Traje od tri do pet dana. Roditelji detetu treba da daju lek za skidanje temperature, raskomote ga, tuširaju mlakom vodom i obavezno rehidriraju - savetuje dr Golubović.

Prema njenim rečima roditelji bi tebalo da ukoliko telesna temperatura ne pada odvedu dete kod pedijatri posle dva do tri dana od pojave tog simptoma. Golubovićeva objašnjava da se od simptoma kod mlađe dece javlja slabiji apetit, dok kod starije stomačne tegobe.

Ona kaže da broj pregleda predškolaca i osnovaca u Domu zdravlja "Savski venac" je za 70 do 80 odsto povećan, u odnosu na septembar prošle godine.

Foto: Pexels.com

 

Na pitanje kako da zaštitimo decu od virusa u narednom periodu, gošća Dnevnika kaže da su preventivne, odnosno higijenske mere ključne.

- Potrebno je redovno pranje ruku, izbegavati sa prljavim rukama kontakte nosa i očiju jer se virus gripa prenosi i preko konjuktiva. Preko zime treba koristi vitamin D - zaključuje dr Marija Golubović.

 

 

 

Ostavite komentar