Sport > Tenis

ĐOKOVIĆ SUVLASNIK strašnog rekorda, STIGAO legendarnog Džimija KONORSA

Najbolji srpski teniser sjajan i u godini u kojoj su ga maltretirali Australijanci i izbegavali Amerikanci

Izvor: K1info

05/12/2022 > 19:34

podeli vest:

ĐOKOVIĆ SUVLASNIK strašnog rekorda, STIGAO legendarnog Džimija KONORSA
Foto: Tanjug/AP


Malo je rekorda u teniskom svetu koje Novak Đoković nije oborio, ili bar izjednačio, a još ima nekoliko značajnih koje juri - najveći broj grend slem titula, ili najviše nedelja na prvom mestu rang liste u obe konkurencije - mada je u muškoj već rekorder (373 nedelje), a Štefi Graf mu "beži" četiri sedmice da izjednači i njen rekord, pa bi sa još pet nedelja na čelu ATP karavana bio najbolji u istoriji svih živih bića...

Bilo kako bilo, ove sezone Đoković je osvojio pet trofeja, koliko i trenutno nezasluženo prvi teniser sveta Karlos Alkaraz (isto pet titula u 2022.) - koji je i solidan deo pehara, ali i prvo mesto na ATP listi, osvojio jer Noletu, pošto se nije vakcinisao protiv korone, nije bilo dozvoljeno da se takmiči na Australijan openu i na svim turnirima u Americi. Da, računajući i US open. Iza Đokovića i Alkaraza, sa po četiri osvojene titule ove godine, nalaze se Nadal, Ože Alijasim i Rubljov.

Đoković je u 2022. godini osvojio titule u Rimu, na Vimbldonu, u Tel Avivu, Astani i na završnom Mastersu u Torinu. Takođe, igrao je finala na Srbija openu u Beogradu i na mastersu u Parizu.

Sa druge strane, Karlos Alkaraz je bio najbolji u Rio de Žaneiru, mastersu u Majamiju, Barseloni, mastersu u Madridu i na US Openu. Finala je igrao u Umagu i Hamburgu. Nakon osvajanja US opena, Španac je postao najbolji na svetu.

11 čarobnih godina

E, tu dolazimo do priče o obaranju ili izjednačavanju rekorda sa početka priče - Đoković je 11. put godinu završio sa osvojenih najmanje pet titula.  On se tako izjednačio sa Džimijem Konorsom, koji je do sada držao taj rekord - 11 godina zaredom je sezonu završavao sa pet i više osvojenih pehara.

Podsetimo, Novak Đoković će 2023. godinu započeti na turniru u Adelejdu, koji počinje 2. januara. To će mu biti generalna proba pred Australijan open, prvi grend slem u sezoni, koji počinje 15. januara.

Nakon što je početkom ove godine deportovan iz Zemlje kengura, Nole će u januaru 2023. imati priliku da se bori za deseti pehar u Melburn parku, ujedno i 22. grend slem titulu, čime bi se izjednačio sa Nadalom.

 

Ostavite komentar