Sport > Tenis

Poraz BOLI, ali PROĐE, neki REKORDI nisu pali, ali PAŠĆE: Šta je NOVAK propustio na VIMBLDONU i gde to može da NADOKNADI

Prekinuo je niz od 34 pobede na Vimbldonu, a prvi put je poražen na Centralnom terenu posle 10 godina i neverovatnih 45 trijumfa

Izvor: K1info/rts.rs

17/07/2023 > 06:56

podeli vest:

Poraz BOLI, ali PROĐE, neki REKORDI nisu pali, ali PAŠĆE: Šta je NOVAK propustio na VIMBLDONU i gde to može da NADOKNADI
Foto: Tanjug/AP


Niko ne voli da gubi, ni u sportu ni u životu, ali su porazi sastavni deo i jednog i drugog. Novak Đoković je češće u karijeri iz velikih finala izlazio kao pobednik, ali je na Vimbldonu izgubio od Karlosa Alkaraza u trenutku kada možda baš nije trebalo. 

Šalu na stranu, no neće se to izgubljeno finale od Alkaraza značajnije odraziti na celokupnu sliku koju će srpski šampion ostaviti iza sebe kada spusti zavesu na više nego uspešnu karijeru, jedino što ga je poraz na Centralnom terenu najpozantijeg teniskog kompleksa na svetu onemogućio da dodatno obori ili popravi brojne rekorde koje i sam drži.

Foto: Tanjug/AP

 

Najbolji teniser u istoriji odigrao je svoje 35. grend slem finale i doživeo tek 12. poraz i tako mu je kroz prste iskliznuo apsolutni rekord po broju grend slem titula, u obe konkurencije, koji i dalje drži Margaret Kort, sa 24 osvojena najveća teniska turnira. Ipak, gledajući samo mušku konkurenciju - Nole je tu u vođstvu sa 23 grend slem titule, ispred Rafaela Nadala sa 22 trofeja.

Đoković je prekinuo zadivljujući niz od 34 pobede na Vimbldonu, a prvi put je poražen na Centralnom terenu posle 10 godina i neverovatnih 45 trijumfa.

Ono što bi Novaka možda moglo i najviše boli - ni ove godine neće uspeti da ostvari kalendarski slem, odnosno da osvoji sva četiri grend slem turnira u sezoni, što je u istoriji pošlo za rukom samo dvojici tenisera (Don Badž 1938, kao i Rod Lejver 1962. i 1969. godine).

Đoković je propustio i da osvoji svoj osmi Vimbldon, čime bi se izjednačio na vrhu večne liste sa Rodžerom Federerom.

Ipak, Novak je ove sezone na terenima All England Cluba postavio i brojne rekorde, kao što su pomenuti nizovi pobeda na Vimbldonu i na samom Centralnom terenu.

Pored toga, Đoković je postao rekorder po broju grend slem finala u obe konkurencije, 35. put u karijeri se borio za trofej na jednom od četiri prestižna turnira i iza sebe ostavio legende sporta poput Kris Evert, Serene Vilijams, Martine Navratilove, Štefi Graf, Rodžera Federera ili Rafaela Nadala.

Novak je ovog leta u Londonu odigrao i svoje 46. grend slem polufinale, čime se izjednačio sa Rodžerom Ferdererom, a već u septembru u Njujorku imaće priliku da obori rekord čuvenog Švajcarca.

U osmini finala Đoković je odigrao svoj 100. meč na Vimbldonu, što je podatak za svako poštovanje.

Foto: Tanjug/AP

 

Posle poraza od Alkaraza, ostao je gorak ukus, ali daleko od toga da je u pitanju tragedija.

Novak je u maju napunio 36 godina i u poznim igračkim danima spreman je da se nadigrava i uglavnom pobeđuje najbolje tenisere nove generacije.

Nova šansa već u Njujorku

Bez obzira što u tenisu za Novaka više ne postoje tajne, iz svakog poraza se uči - kriza ponekad dođe kao lekcija koja nas obogaćuje i oprema veštinama za izazove koje nas očekuju.

A Đoković će priliku da osvoji 24. titulu sa najznačajnijih turnira u karijeri imati već na US openu, gde 28. avgusta počinje poslednji grend slem u sezoni.

Srpski as nije igrao u Njujorku od poraza u finalu 2021. godine, kada ga je Danil Medvedev sputao da ostvari kalendarski grend slem.

Možda je sudbina htela da upravo na mestu gde je čak šest puta gubio u finalima, Novak dođe do rekordne 24. grend slem titule u karijeri.

Ostavite komentar