Sport > Tenis

NOVAK bez OSME titule, KARLOS slavio u Londonu - FINALE VIMBLDONA: Đoković - Alkaraz 2:3 (6:1, 6:7, 1:6, 6:3, 4:6)

Srbin nije izgubio meč na Vimbldonu još od 2016. godine, ali je Španac prekinuo taj pobednički niz

Izvor: K1info

16/07/2023 > 16:01 >> 20:34

podeli vest:

NOVAK bez OSME titule, KARLOS slavio u Londonu - FINALE VIMBLDONA: Đoković - Alkaraz 2:3 (6:1, 6:7, 1:6, 6:3, 4:6)
Foto: Tanjug/AP


Najbolji srpski teniser Novak Đoković izgubio je svoje drugo od devet finala, koliko ih je igrao na Vimbldonu - bolji od Noleta u bici za pehar bio je Španac Karlos Alkaraz, koji je u fantastičnom meču danas pobedio sa 3:2 (1:6, 7.6, 6:1, 3:6, 6:4).

Đoković je tako ostao na do sada osvojenih sedam titula na grend slemu u Londonu, dok je Alkaraz osvojio svoj prvi pehar na nezvaničnom prvenstvu sveta u tenisu.

Španac je prekinuo i veliki pobednički niz srpskog tenisera - Novak do danas nije izgubio meč na Vimbldonu još od 2016. godine i duela sa Semom Kverijem, ne računajući što je 2017. predao meč Tomašu Berdihu bez igre. Nije Đoković punih 10 godina bio poražen na Centralnom terenu, odnosno od 2013, kada je bolji od njega bio Endi Mari.

Foto: Tanjug/AP

 
Peti set: Đoković - Alkaraz 4:6

4:6 - Alkaraz nije dozvolio šampionu da odbrani titulu - Španac je igrao odlično, osvojio i 10. gem petog seta i zasluženo stigao do svog prvog trofeja u Londonu.

4:5 - Novak je odoleo pritisku i osvojio gem, ali će u sledećem Španac servirati za pobedu i prvu titulu na Vimbldonu.

3:5 - Alkaraz kao da je još pojačao tempo, iako se igra peti set. Odličnom igrom stigao je samo na gem od osvajanja titule.

3:4 - Borio se Španac, pritiskao svakim udarcem, došao do 30:30 - ali je Novak osvojio dva poena zaredom i smanjio vođstvo protivnika.

2:4 - Alkaraz još ne dozvoljava Novaku da se približi - asom je završio šesti gem.

2:3 - Đoković se, izgleda, smirio posle razbijanja reketa, pa je uspeo da smanji vođstvo rivala.

1:3 - Španac je izvanrednim servisima potvrdio brejk i osvojio gem bez izgubljenog poena. Novak se nekoliko puta tokom gema hvatao za desni zglob - kao da je to bila posledica razbijanja reketa, odnosno, kao da se radi o povredi...

Foto: Tanjug/AP

 

1:2 - Alkaraz je prvi stigao do prilike da osvoji treći gem - 30:40, i odmah je iskoristio prvu brejk loptu u petom setu. Iznervirani Nole je razlupao potom svoj reket, zbog čega je dobio i opomenu.

1:1 - Novak je imao sjajnu priliku za brejk na 30:40, a onda je hvatao jedan draj-volej - ne pustivši visoku lopticu da padne na travu (možda je čak išla i u aut) - i na kraju pogodio mrežu. Alkaraz je izjednačio, onda napravio drop šot na koji Đoković nije ni reagovao... Stigao je do gem lopte i odmah je iskoristio za izjednačenje.

1:0 - Đoković poveo sa 30:0 na svoj servis, da bi Alkaraz stigao do brejk lopte - 30:40. Ipak, Srbin je izjednačio, a potom on došao do gem lopte, da bi se stiglo i do drugog izjednačenja. Naredna dva poena osvojio je Nole, osvojivši uvodno i uvodni gem petog seta.

Foto: Tanjug/AP

 
Četvrti set: Đoković - Alkaraz 6:3

6:3 - Novak stigao do tri brejk lopte, prvu nije iskoristio - ali drugu jeste, izjednačio na 2:2 i uveo meč u peti set!

5:3 - Naš teniser je izdominirao u ovom gemu, osvojivši ga bez izgubljenog poena.

4:3 - Alkaraz je bio siguran u sedmom gemu, koji je završio asom i smanjio prednost Đokovića.

4:2 - Novak je potvrdio prednost brejka, ne dozvoljavajući Alkarazu priliku da se povrati.

3:2 - Najzad brejk! Imao je Đoković brejk priliku, posle duže vremena, ali prvu brejk loptu nije iskoristio. Potom je opet tražio loš čelendž, pa mu je ostao jedan do kraja seta, ali je u nastavku ipak došao i do druge brejk lopte. Španac je izjednačio, da bi naš teniser stigao i do treće brejk šanse i najzad - treću brejk loptu je iskoristio!

2:2 - Nije bilo glatko, i Alkaraz je sada imao izjednačenje, ali je Novak ipak iskoristio prednost svog servisa.

1:2 - Jak otpor je Đoković pružio rivalu, imao i izjednačenje, ali je Španac ipak ponovo došao u vođstvo.

1:1 - Pri rezultatu 0:15, Novak je prekinuo poen i tražio - ispostavilo se - loš čelendž, pa je na svoj servis gubio 0:30... Ubrzo je bilo 15:40 i nije slutilo na dobro. Ipak Srbin je osvojio četiri poena zaredom i nije dozvolio brejk na startu ovog dela igre.

0:1 - Španski teniser je nastavio sa sigurnom igrom i stekao početnu prednost u četvrtom setu

Foto: Tanjug/AP

 
Treći set: Đoković - Alkaraz 1:6

1:6 - Đoković izgleda kao da je ostao bez energije, potpuno je klonuo duhom i dozvolio rivalu da napravi i treći brejk i ubedljivo osvoji treći set.

1:5 - Alkaraz je brzo rešio gem u svoju korist, dozvolivši rivalu da osvoji samo jedan poen

1:4 - Neverovatan gem, neverovatan - nažalost, posle 26 minuta igre pripao je Špancu. Alkaraz je "pritisnuo" Noleta, videli smo 13 izjednačenja i sedam brejk lopti za Španca - nažalost, sedmu je iskoristio i sada ima dva brejka prednosti u trećem setu.

Foto: Tanjug/AP

 

1:3 - Imao je Novak dve brejk šanse (15:40), ali to nije bilo dovoljno - Španac je osvojio četiri poena zaredom i zadržao prednost brejka iz prvog gema.

1:2 - Bio je Španac blizu još jednog brejka, poveo sa 15:30 i stavio Novaka na iskušenje, ali je srpski teniser ipak ostao smiren i osvojio prvi gem u ovom setu.

0:2 - Alkaraz je nastavio sa sigurnom igrom, nije dozvolio Đokoviću da se oporavi i na kraju je potvrdio brejk.

0:1- Imao je Španac dve brejk lopte na startu trećeg seta, prvu nije iskoristio, ali drugu jeste - bilo je očito da se silno okuražio posle dobijenog seta.

Foto: Tanjug/AP

 
Drugi set: Đoković - Alkaraz 6:7 (6:8)

6:7 (6:8) - Novak ponovo sjajan u taj-brejku! Srpski teniser je na startu napravio mini brejk, poveo sa 3:0, ali je Španac izjednačio na 3:3. Pri vođstvu Alkaraza od 5:4, sudija je opomenuo Novaka jer nije pravovremeno servirao. To nije poremetilo Đokovića, osvojio je svoja sledeća dva servisa i došao na korak do osvajanja taj-brejka - 6:5. Ipak, i Alkaraz je bio siguran na svoj servis, pa je i on došao blizu osvajanja seta - 6:7.

6:6 - Đoković sigurno iskoristio prednost svog servisa i uveo meč u taj-brejk.

5:6 - Alkaraz je obezbedio taj-brejk, ne dozvoljavajući rivalu da mu eventualno pripreti i oduzme mu servis na samom kraju seta.

5:5 - Neizvesan gem u setu koji igra se već 64 minuta. Alkaraz nije imao priliku za brejk, uspeo da je stigne do djusa, ali je Nole iskusno izjednačio.

4:5 - Španac je opet dobro servirao, osvojio gem i prebacio pritisak na našeg tenisera, koji mora da servira za ostanak u setu.

Foto: Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 

4:4 - Đoković je u par nadigravanja sa rivalom, kada je razmenjeno više udaraca, izgubio poene, ali je ipak smireno priveo kraju osmi gem ovog seta.

3:4 - Alkaraz je odigrao izvanredan gem, nije izgubio nijedan poen, a na mali odmor je otišao odserviravši as.

3:3 - Novak siguran u šestom gemu, nije dozvolio rivalu da ga ozbiljnije namuči

2:3 - Španski teniser je ponovo povea, mada nije imao lak zadatak - Novak je izborio par djuseva, ali je Alkaraz ipak iskoristio prednost svog servisa.

2:2 - Ponovo je Alkaraz bio u prilici da napravi brejk, ali je srpski teniser dobrim servisima i zahvaljujući boljoj koncentraciji prilikom dugih razmena udaraca ipak prvi put izjednačio u drugom setu.

1:2 - Đoković nije dao mladom lavu da se razmaše, pojačao je ritam i odmah vratio brejk na servis Alkaraza.

0:2 - Španac se vratio u meč i naterao Đokovića na par grešaka, čime je uspeo da napravi brejk i po prvi put povede u setu.

0:1 - Ponovo je morao u svom servis gemu da se namuči Alkaraz, Novak ga je pritiskao, ali je Španac uspeo da izbegne brejk.

Foto: Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 
Prvi set: Đoković - Alkaraz 6:1

1:0 - Dug, dug gem! Odmah na startu je Alkaraz izvršio pritisak na Novakov servis, došao je i do brejk lopte, koju je Nole uspeo da sačuva. Potom smo videli gem loptu, pa još jedno izjednačenje, da bi naš as sa dva dobra vezana udarca došao do početne prednosti.

2:0 - TAKO JE, NOLE! Već u prvom servis gemu rivala je izvršio pritisak i došao do brejka! Imao je tri vezane lopte, dve nije uspeo da iskoristi, ali treću jeste - Alkaraz je izbacio lopticu u aut i omogućio Đokoviću da povede...

3:0 - Novak je potvrdio brejk, iako nije bilo lako. Bilo je 15:30, na 30:30 smo gledali maratonski poen, koji je pripao Đokoviću, koji je potom naneo završni udarac u ovom gemu.

4:0 - SJAJNO! Finale Vimbldona počelo je onako kako niko nije očekivao. U ovom gemu je Novak došao do dve vezane brejk lopte, Alkaraz je uspeo da se izvuče, ne i treći put, pa je Nole stekao impresivnu prednost.

5:0 - Za promenu, kratak gem. Nole je dominirao i rivalu nije prepustio ni promil šanse. Da li je Karlitos došao na finale?

5:1 - Upisao se i Alkaraz na semafor, pa uzima gem posle pola sata igre. Ali, sada je Novak na potezu i ima šansu da ekspresno uzme prvi set.

6:1- Laganica! Đoković magičan i vodi sa 1:0 u setovima.

Podsetimo, Đoković će pokušati da osvoji uzastopno petu titulu u Londonu, osmu ukupno, ali i 24. grend slem trofej u karijeri, dok će se skoro 16 godina mlađi Alkaraz boriti za prvu titulu na Vimbldonu, drugi grend slem u karijeri i 12. titulu ukupno.

Ostavite komentar