Sport > Ostali sportovi

Počinje prvenstvo Velike Britanije, PRVI OVOGODIŠNJI TURNIR u snukeru iz SERIJE TROSTRUKE KRUNE

Branilac titule je Žao Sintong, koji je osvojio svoju prvu titulu na prošlogodišnjem takmičenju, pobedivši u finalu Luku Bresela

Izvor: K1info

12/11/2022 > 19:42

podeli vest:

Počinje prvenstvo Velike Britanije, PRVI OVOGODIŠNJI TURNIR u snukeru iz SERIJE TROSTRUKE KRUNE
Foto: Youtube PrintScreen


U Jorku se od 12. do 20. novembra održava profesionalni turnir u snukeru prvenstvo Velike Britanije. Ovo je peti rangirni turnir u sezoni 2022/23 i prvi iz serije Triple Crown (Trostruka kruna - Prvenstvo Velike Britanije, Masters i Svetsko prvenstvo).

Turnir je 46. izdanje prvenstva Velike Britanije, koje je prvi put održano 1977. godine kao Profesionalno prvenstvo Ujedinjenog kraljevstva u snukeru. Tokom prvih 7 godina turnira samo su stanovnici Velike Britanije imali pravo da se takmiče. Godine 1984. UK Championship postao je rangirni turnir otvoren za sve igrače, bez obzira odakle dolaze.

Za turnir 2022. žreb sa 128 igrača koji se koristio od 2013. zamenjen je formatom sličnim Svetskom prvenstvu. Naime, najboljih 16 igrača na svetskoj rang listi snukera plasirali su se direktno u osminu finala.

Dodatnih 128 igrača - uključujući profesionalce koji su rangirani van prvih 16, vodeće amaterske igrače, kao i juniorske igrače sa najboljim skorom, takmičilo se na kvalifikacionom turniru u četiri kruga od 5. do 10. novembra u Šefildu. Najuspešnijih 16 kvalifikanata plasiralo se u osminu finala u Jorku, gde su nasumično izvučeni protiv najboljih 16 nosilaca.

Svi mečevi do finala igraju se do maksimalnih 11 frejmova (na 6 pobeda). Finale će se igrati 20. novembra do 19 frejmova (na deset pobeda). Revidirani format za 2022. znači da će u Jorku biti dva stola, a ne osam kao prethodnih godina. Turnir u Evropi prenose BBC i Eurosport.

Branilac titule je Kinez Žao Sintong, koji je osvojio svoju prvu titulu na prošlogodišnjem takmičenju, pobedivši u finalu Belgijanca Luku Bresela sa 10-5.

Turnir se igra za nagradi fond od 1.205.000 funti, a pobednik dobija 250.000, dok će se poraženi morati zadovoljiti nagradom od 100.000 funti. Najveći brejk će biti nagrađen iznosom od 15.000 funti.

Parovi prvog kola:

Subota 12. novembar
Zhao Xintong v Sam Craigie
Mark Allen v Jordan Brown

Kyren Wilson v Matthew Selt
Ryan Day v Jimmy White

Nedelja 13. novembar
Neil Robertson v Joe Perry
Luca Brecel v Lyu Haotian

John Higgins v Tom Ford
Barry Hawkins v Ding Junhui

Ponedeljak 14. novembar
Ronnie O’Sullivan v Matthew Stevens
Yan Bingtao v Zhou Yuelong

Mark Williams v Jamie Clarke
Stuart Bingham v Liam Highfield

Utorak 15. novembar
Judd Trump v Xiao Guodong
Jack Lisowski v Xu Si 

Mark Selby v Hossein Vafaei
Shaun Murphy v David Gilbert

 

 

 

Ostavite komentar