Sport > Ostali sportovi

MotoGP VN Tajlanda: Horhe MARTIN trijumfovao u triler trci, BANJAJA drugi zbog KAZNE Binderu

Tri trke pre kraja šampionata razlika između vodećeg Frančeska Banjaje i drugoplasiranog Horhea Martina iznosi 13 bodova

Izvor: K1info

29/10/2023 > 10:55

podeli vest:

MotoGP VN Tajlanda: Horhe MARTIN trijumfovao u triler trci, BANJAJA drugi zbog KAZNE Binderu
Foto: Tanjug/AP Photo/ Kittinun Rodsupan


Horhe Martin pobednik je trke za VN Tajlanda koja je vožena na stazi Buriram. On je 26 krugova izvezao u vremenu 39:40,045, što je njegov četvrti trijumf u ovogodišnjem šampionatu i prva pobeda od VN Japana. Martin je takođe trijumfovao na jučerašnjem sprintu.

Frančesko Banjaja iz Dukatija bio je drugi posle kazne koju je dobio Bred Binder zbog nepoštovanja granica staze, dok je treće mesto pripalo Binderu posle pomeranja za jednu poziciju.

Horhe Martin je ponovio odličan start sa jučerašnjeg sprinta i poveo ispred Aleša Aspargara koji je pretekao Luku Marinija. Banjaja je imao dobar start i našao se na četvrtoj poziciji.

U trećem krugu Bred Binder obilazi Marinija za treću poziciju, da bi u sledećem uspeo da pretkne i Espargara.

Binder je tokom trke imao odličan tempo, a u borbu za pobedu umešao se i Frančesko Banjaja. Aleks Markes držao je treće mesto do 13. kruga kada je izleteo van staze pošto je proklizao prednjim krajem.

U 22. krugu Binder uspeva da obiđe Martina, ali tri kruga kasnije Španac uzvraća odličnom Južnoafrikancu, a Banjaja u poslednjoj krivini na trenutak izbija na čelo trke, ali zbog preširokog ulaska u poslednju krivinu ponovo pada na treću poziciju.

U poslednjem krugu Binder silazi na zelenu površinu prilikom pokušaja obilaska Martina zbog čega ga Direkcija trke kažnjava pomeranjem za jedno mesto u konačnom plasmanu.

Četvrti je bio Marko Beceki, peti Aleš Espargaro, a šesti Fabio Kvartararo.

U šampionatu vodi Frančesko Banjaja koji ima 389 bodova, dok je Horhe Martin drugi sa 376. Treći je Marko Beceki sa 310, dok Bred Binder ima 249.

U Moto2 kategoriji do svoje druge ovogodišnje pobede došao je Fermin Aldeger. Španski takmičar osvajač je i pol pozicije.

Pedro Akosta bio je drugi sa zaostatkom od 3,481 sekundi, dok je treće mesto pripalo domaćem takmičaru Somkijatu Čantri,  koji je bio sporiji od Aldegera za 9,794 sekundi. Kao četvrti kroz cilj je prošao Toni Arbolino, jedini kandidat za titulu vodećem Pedru Akosti, koji tri trke pre kraja ima prednost od 63 poena.

Trku nije završilo sedam vozača, a među njima je bio i Džejk Dikson koji je izlateo posle kontakta sa Ćelestinom Vijetijem.

U šampionatu vodi Pedro Akosta sa 300,5 poena, dok Toni Arbolino ima 237,5. Treći je Džejk Dikson sa 172, a četvrtoplasirani Aron Kane je sakupio 159 poena.

U Moto3 kategoriji trijumfovao je David Alonso. Kolumbijskom takmičaru ovo je četvrta pobeda, čime je postao debitant godine i vozač koji trenutno ima najviše trijumfa u ovogodišnjem šampionatu. Ovom pobedom Alonso se našao na trećem mestu i za vodećim Masijom zaostaje 25 poena tri trke pre kraja.

Taijo Furusato bio je drugi sa zaostatkom od 0,266 sekundi, a trećeplasirani Kolin Veijer bio je sporiji za 0,359 sekundi od pobednika. Kao četvrti kroz cilj je prošao Đaume Masija iz ekipe Leopard Rejsing.

Jedan od najozbiljnijih kandidata za titulu u najslabijoj klasi, Ajumu Sasaki, ostao je bez poena jer je tokom rane faze trke imao incident kada je udario u u zadnji deo motocikla Davida Munjoza koji je iznenada usporio u krivini.

U generalnom plasmanu vodi Masija koji ima 230 poena, Ajumu Sasaki je drugi sa 213, dok je David Alonso sakupio 205 bodova, koliko ima i četvrtoplasirani Danijel Olgado. Deniz Ondžu na petom mestu ima 191 poen.

Osamnaesta trka šampionata za Veliku nagradu Malezije vozi se u nedelju 12. novembra na stazi Sepang.

Ostavite komentar