Sport > Ostali sportovi

Formula 1 VN Sjedinjenih Država: Luis HAMILTON i Šarl LEKLER diskvalifikovani POSLE TRKE, još jedan trijumf FERSTAPENA

Holanđanin je trku započeo sa šestog mesta zbog poništenog najbržeg kruga u kvalifikacijama, ali je ponovio trijumf iz subotnjeg sprinta

Izvor: K1info

23/10/2023 > 09:48

podeli vest:

Formula 1 VN Sjedinjenih Država: Luis HAMILTON i Šarl LEKLER diskvalifikovani POSLE TRKE, još jedan trijumf FERSTAPENA
Foto: Tanjug/AP Photo/Eric Gay


Luis Hamilton i Šarl Lekler diskvalifikovani su na Velikoj nagradi Sjedinjenih Država pošto je ustanovljena nepravilnost kod njihovih bolida posle trke.

Tehnički delegat FIA-e Džo Bauer utvrdio je da "daska" na podu Hamiltonovog i Leklerovog bolida nije bila "u skladu sa Članom 3.5.9 e tehničkih propisa Formule 1 za 2023. godinu".

Komesari su smatrali da je prekršeno pravilo i diskvalifikovali su oba vozača. Hamilton je trku završio kao drugoplasirani iza pobednika Maksa Ferstapena, dok je Lekler bio šesti.

Ova odluka dovela je do promena u poretku, pa je Lando Noris iz Meklarena trku završio na drugom mestu, dok se na podijumu našao Ferarijev takmičar Karlos Sainc.

Serhio Perez popeo se na četvrto mesto, dok je Džordž Rasel peti, Pjer Gasli iz Alpine je šesti, Lens Strol sedmi, Alfa Taurijev takmičar Juki Cunoda osmi, dok je Aleks Albon iz Viliajmsa deveti.

Logan Sardžent iz Vilijamsa je zahvaljujući diskvalifikaciji Hamiltona i Leklera osvojio deseto mesto, što je američkom debitantu donelo prvi poen u Formuli 1 i to na trci pred domaćom publikom.

Maks Ferstapen je trku u Ostinu započeo sa šeste pozicije, ali je i pored primedbi na kočnice tokom trke uspeo da trijumfuje.

- Promenili smo kočnice posle jučerašnjeg sprinta i nije bilo dobro - izjavio je Maks posle trke.

- Nisam imao dobar osećaj pri kočenju, a to vas može koštati dosta vremena po krugu. Bilo je teže nego što sam očekivao. Nikada se u svojoj dosadašnjoj F1 karijeri nisam toliko mučio.

Ferstapen je takođe rekao da je Mercedes mogao da pobedi u trci sa Hamiltonom da su "imali bolju strategiju".

Ovo je bio 15. ovogodišnji trijumf Holanđanina i 50 pobeda u karijeri. Na listi najuspešnijih F1 vozača svih vremena su Alan Prost sa 51. pobedom, Sebastijan Fetel ima 53, Mihael Šumaher je ostvario 91. trijumf, dok je najuspešniji Luis Hamilton sa 103 pobede.

U poretku vozača najuspešniji je Maks Ferstapen sa 466 poena. Holanđanin je na sprint trci u Kataru obezbedio treću uzastopnu titulu, a za naziv vicešampiona bore se njegov klupski kolega Serhio Perez koji ima 240 poena, Hamilton je posle diskvalifikacije ostao na 201, dok četvrtoplsirani Fernando Alonso, koji je odustao ma VN SAD-a, ima 183 boda.

Red Bull je najuspešniji tim sa 706 poena, a daleko iza su Mercedes sa 344, Ferari sa 322, Meklaren sa 242, dok ekipa Aston Martin ima 236 bodova.

Sledeća trka vozi se u nedelju 29. oktobra kada je na programu VN Meksika.

Ostavite komentar