Sport > Ostali sportovi

LUDO, BRZO, SKUPO: Formula 1 POČINJE sledećeg vikenda - sve što treba da znate o 74. sezoni "NAJBRŽEG CIRKUSA NA SVETU"

U kalendaru su 23 Velike nagrade, a većina se nada da će prvaka odlučiti poslednja trka u Abu Dabiju kao što je bio slučaj 2021.

Izvor: K1info

25/02/2023 > 09:43

podeli vest:

LUDO, BRZO, SKUPO: Formula 1 POČINJE sledećeg vikenda - sve što treba da znate o 74. sezoni "NAJBRŽEG CIRKUSA NA SVETU"
Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein


Ovogodišnja, 74. sezona u Formuli 1, zvanično startuje u nedelju 5. marta Velikom nagradom Bahreina, a prvi slobodni treninzi održaće se u petak 3. marta.

Takmičenje pod patronatom FIA-e (Fédération Internationale de l'Automobile) imaće rekordan broj trka u 2023. godini - 23.

Svetsko prvenstvo u Formuli 1 sastoji se od dva različita takmičenja - prvenstva za vozače i prvenstva konstruktora. U oba slučaja bodovni sistem je isti - pobednik dobija 25 poena, 2. (18 poena), 3. (15 poena), 4. (12 poena), 5. (10 poena), 6. (8 poena), 7. (6 poena), 8. (4 poena), 9. (2 poena) i 10. (1 poen).

Timovi

U takmičenju učestvuje 10 timova koje pneumaticima isključivo snabdeva italijanska kompanija Pirelli. Svaka ekipa mora da ima najmanje dva vozača.

Najveći broj timova dolazi iz Velike Britanije - 3 (Aston Martin, McLaren i Williams Racing), Italija ima 2 (Scuderia Ferrari i Scuderia Alpha Tauri), dok po jedan imaju Švajcarska (Alfa Romeo), Francuska (Alpine), Sjedinjene Američke Države (Haas), Nemačka (Mercedes) i Austrija (Red Bull Racing).

Vozači

Sebastijan Fetel povukao se iz takmičenja na kraju prošle sezone, okončavši blistavu F1 karijeru posle 16 godina. Njegovo mesto u ekipi Aston Martin preuzeo je veteran Fernando Alonso, koji je posle dve sezone napustio francusku ekipu Alpine. Ubrzo je objavljeno da će umesto njega voziti šampion Formule 2 iz 2021. Oskar Pjastri. Međutim, Pjastri je ove navode demantovao, izjavivši da nije potpisao ugovor sa francuskom ekipom za 2023. godinu, a iz FIA-e je stiglo obaveštenje da Pjastri nema nikave obaveze prema ekipi Alpine. Umesto Pjastrija u Alpinu prelazi Pjer Gasli, koji je imao ugovor sa Alpha Taurijem, dok će njegovo mesto popuniti šampion Formule E (2020-21) i Formule 2 (2019) Nik de Vris.

Danijel Rikardo napustio je McLaren posle dve sezone i postao test vozač u ekipi Red Bulla. Iako je Australijanac imao ugovor sa britanskom ekipom za 2023., on je sporazumno okončan dogovorom obe strane. Rikardovo sedište dobio je Pjastri, kojem je ovo debi u Formuli 1. Nikolas Latifi napustio je Williams Racing posle dve sezone u timu, a menja ga Logan Sardžent, koji dolazi iz Formule 2, postavši prvi Amerikanac za upravljačem bolida Formule 1 još od Aleksandera Rosija koji je 2015. vozio za Marussiju. Mik Šumaher je otišao iz ekipe Haasa i postao test vozač u Mercedesu, a njegovo mesto pripalo je povratniku Niku Hulkenbergu, koji se poslednji put takmičio u Formuli 1 2019. godine.

Kalendar

Vozači će se u 2023. takmičiti na 23 trke. Prvobitno je planirano da se održe 24. Velike nagrade, ali je Kina ispala iz takmičenja zbog situacije sa kovidom 19. Velike nagrade Azerbejdžana, Austrije, Belgije, Katara, SAD i Brazila uključuju sprint trke.

Sezona počinje Velikom nagradom Bahreina 5. marta, a završava se Velikom nagradom Abu Dabija 26. novembra.

Trke se odvijaju na pet kontinenata - Evropa će biti domaćin 9 trka, Azija 7 (uključujući Azerbejdžan), Severna Amerika 5, dok će Južna Amerika i Australija imati po jednu.

Jedina zemlja koja će imati više od jedne Velike nagrade na svom tlu pored Sjedinjenih Država je Italija, gde će se voziti dve trke - Velika nagrada Emilije Romanje u Imoli i Velika nagrada Italije na legendarnoj Monci.

Velika nagrada Katara vraćena je u kalendar, pošto je poslednji put održana 2021. godine. Velike nagrade Katara i Saudijske Arabije bile su planirane da se održe na novim stazama, ali se od toga odustalo.

Trka u Las Vegasu planirana je za 18. novembar kao pretposlednja u kalendaru. Poslednja Velika nagrada Las Vegasa održana je davne 1982. godine. Ovogodišnjim kalendarom planirane su tri trke u Sjedinjenim Državama, što se poslednji put dogodilo 1982. kada su takmičenja održana u Los Anđelesu, Detroitu i Las Vegasu.

Velika nagrada Rusije bila je u kalendaru za 2023. Prvobitnim planom bilo je zamišljeno da se trka premesti sa autodroma Soči u Igora Drive u Novožilovu, koji se nalazi oko 54 kilometara od Sankt Paterburga. Međutim, ugovor je raskinut zbog sankcija uvedenih povodom ruske invazije na Ukrajinu.

Velika nagrada Francuske nije uključena u kalendar za 2023. iako su promoteri izjavili da će težiti rotacionom dogovoru o trkama, tako što će podeliti svoje mesto sa drugim Velikim nagradama.

Velika nagrada Kine prvobitno je uvršćena u kalendar, pošto je poslednji put održana 2019. godine, ali je otkazana četvrtu godinu zaredom zbog tekućih poteškoća sa pandemijom COVID-19 u zemlji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Luis Hamilton, Mercedes
Finansijska regulativa

Prošle godine sprovedena je istraga oko premašivanja budžeta pojedinih ekipa, zbog čega je čak bila dovedena u pitanje titula Maksa Ferstapena i ekipe Red Bull Racing od strane Mercedesa. Za ovu godinu predviđeni budžet je smanjen na 135 miliona dolara. Prvobitna cifra je bila 140 miliona dolara tokom 2022., pre nego što je povećana na 142,5 miliona dolara zbog inflacije.

Međutim, ove brojke bile su zasnovane na sezoni od 21. trke i biće prilagođene u skladu sa brojem Velikih nagrada, sa dodatkom od 1,2 miliona za svaku trku preko tog broja.

 

Ostavite komentar