Sport > Košarka

KAKAV derbi, STRAŠAN derbi! PARTIZAN pobedio Zvezdu u PAKLU Pionira

"Večiti rivali" odigrali su drugu međusobnu evroligašku utakmicu u istoriji

Izvor: K1info

27/01/2023 > 18:59 >> 21:22

podeli vest:

KAKAV derbi, STRAŠAN derbi! PARTIZAN pobedio Zvezdu u PAKLU Pionira
Foto: Starsport


Košarkaši Partizana pobedili su večeras Crvenu zvezdu sa 79:78 (20:18, 25:19, 12:17, 22:24) u 21. kolu Evrolige u Pioniru.​ Nominalno, crveno-beli su domaćini drugog evroligaškog okršaja "večitih rivala" - u prvom su, kao gosti, bili bolji od čete Željka Obradovića i 8. decembra prošle godine slavili sa 76:73. 

Početak meča bio je izjednačen - Zvezda je povela, ali je Partizan pratio, ne dozvoljavajući domaćinu da se "odlepi". Crno-beli su došli do vođstva prvi put kod rezultata 10:9, da bi zatim prvi i napravili osetniju prednost od +8 poena razlike - 19:11.

Ipak, izabranici Duška Ivanovića su uspeli da se vrate, a trojkom Luke Vildoze i poslednjim sekundama prve četvrtine smanjili vođstvo Partizana na jedan posed - 20:18.

Partizan je u drugu četvrtinu ušao trojkom Džejmsa Naneliija i zakucavanjem Alena Smailagića za 25:18, ali su Ognjen Dobrić i Filip Petrušev to spustili na prihvatljivih -3 razlike (25:22). Nemanja Nedović je, kao i u prvoj četvrtini, bio siguran u šutu i upravo su njegovi poeni Zvezdu još više približili "večitom rivalu" - 30:31.

Ipak, izabranici Željka Obradovića su zaigrali jaču odbranu, crveno-beli su počeli i da greše u napadu, pa su po isteku prvih 20 minuta gosti imali vođstvo isto kao na kraju prve deonice - 45:37.

Foto: Starsport

 

Zvezda je ušla u drugo poluvreme serijom od 5:0, da bi Dante Egzum i Vildoza "razmenili" trojke na obe strane. Argentinac je novim poenima doveo crveno-bele na -2 razlike (46:48), pa je počela rezultatska klackalica.​ Agresivne odbrane obe ekipe bile su uzrok nešto slabijih napada, a na kraju treće četvrtine i dalje su u prednosti bili gosti - 57:54.

Partizan je bolje ušao u poslednju četvrtinu i serijom od 4:0 došao do +7 poena razlike - 61:54. Tada se probudio Dobrić, koji je sa dve trojke ostavio Zvezdu u trci 63:60, ali je problem bio što su u tim trenucima, za nešto više od tri minuta u ovoj deonici crveno-beli napravili četiri faula, a gosti nijedan.

Zak Ledej je "vukao" crno-bele u poslednjoj četvrtini, u kojoj je svojim devetim poenom vratio Partizan na +6 poena razlke - 70:64. Ipak, Vildoza, Nedović i Dobrić su sigurnim šutevima uveli meč u očekivano neizvesnu završnicu - 72:71 za goste na minut i 17 sekundi pre kraja meča. Ipak, Partizan je odoleo pritisku, bio koncentrisaniji u finišu i trileru zasluženo stigao do desete pobede u Evroligi 79:78.

Sjajnu partiju u redovima crno-belih pružili su Egzum i Ledej sa po 20 poena, dok je dvocifren bio i Ledej sa 13 poena. U Crvenoj zvezdi najefikasniji je bio Vildoza sa 26 poena, a dvocifreni učinak imali su još i Nedović sa 23, odnosno Dobrić sa 13 poena.

Naredni meč u Evroligi obe ekipe igraće za četiri dana - 31. januara, kada Crvena zvezda ide u goste Virtusu, dok će Partizan biti domaćin Asvelu. Ali, i pre toga imaće "večiti rivali" nove izazove - u ABA ligi, u nedelju 29. januara, crveno-bele ugostiće FMP, dok će crno-beli kod kuće dočekati Mornar.

Uzavrelo i u hali i van nje

Navijači su i pre početka meča bili posebna priča - gotovo tri sata ranije krenulo je njihovo okupljanje, pa je policija napravila tampon zone između pristalica Crvene zvezde i Partizana ispred Pionira.

Upravo i pre početka meča, kada su košrkaši dolazili u halu, desio se i prvi incident kada je Matijasa Lesora neko od navijača pogodio grudvom snega u glavu.

Zvezda i Vojvodina u čast Siniše Mihajlovića

Pred početak večerašnjeg košarkaškog derbija između Crvene zvezde i Partizana, navijače "crveno-belih" na sedištima u hali dočekale su posebne pozivnice za fudbalsku utakmicu između Crvene zvezde i Vojvodine.

Prvu utakmicu prolećnog dela sezone Superlige Srbije između Crvene zvezde i Vojvodine, koja je na programu 4. februara u Beogradu, dva kluba će posvetiti legendarnom igraču Siniši Mihajloviću.

Foto: ATA Images

 

Čuveni srpski fudbaler i trener preminuo je 16. decembra od posledica leukemije. Za Vojvodinu je odigrao 73 utakmice i postigao 19 golova, dok je u dresu beogradskog kluba odigrao 38 utakmica, postigao devet golova i osvojio Ligu šampiona 1991. godine. Reprezentativni dres je oblačio 63 puta i postigao je 10 golova.

Standings provided by Sofascore
 

 

Ostavite komentar