Sport > Košarka

ZVEZDA ispustila pobedu u Kaunasu: ŽALGIRIS slavio posle DRAME

Četa sa Malog Kalemegdana u narednom duelu Evrolige dočekuje Partizan

Izvor: K1info

20/01/2023 > 20:47

podeli vest:

ZVEZDA ispustila pobedu u Kaunasu: ŽALGIRIS slavio posle DRAME
Foto: Starsport


Košarkaši Crvene zvezde večeras su u meču 20. kola Evrolige izgubili od Žalgirisa sa 71:66 (20:14, 18:16, 12:26, 21:10). Izabranici Duška Ivanovića su u duel u Kaunasu protiv Litvanaca ušli posle pobede nad Monakom, ali je i Žalgiris u dobroj atmosferi dočekao rivala - sa tri uzastopna trijumfa, i to nad Fenerbahčeom, Virtusom i Milanom.

Što se one druge atmosfere tiče, one na tribinama, prema očekivanju - bila je neprijateljska, što zbog incidenta između litvanskih novinara i centra crveno-belih Hasana Martina, što zbog činjenice da košarkaši Zvezde prošle godine u Kaunasu nisu hteli da drže baner sa zastavom Ukrajine - tako da ih je kraj terena dočekala salva zvižduka i uvreda.

Da li je to uticalo na izabranike Duška Ivanovića ili ne, tek Crvena zvezda nije najkoncentrisanije ušla u meč. Gosti su bili jači u odbrani, bili su i sigurniji u realizaciji, pa su prvu četvrtinu rešili u svoju korist - 20:14. Situacija se dodatno pogoršala u nastavku, kada je Akile Polonara sa osam uzastopnih poena doveo domaće na +12 poena prednosti - 30:18, kada je trener crveno-belih morao da zatraži tajm-aut.

Probudili su se tada Bendžamin Bentil i Džon Holand, koji su trojkama smanjili vođstvo Žalgirisa, da bi potom i Luka Vildoza uzastopnim poenima doveo goste na prihvatljivijih -4 poena razlike - 32:28. Ipak, domaći su dodali gas u finišu prvog poluvremena, pa su na odmor otišli sa vođstvom od 38:30.

Ipak, nije to bila dovoljna garancija domaćima u nastavku meča. Taman posla - Ivanović je očito imao šta da kaže svojim izabranicima tokom pauze, pa su, korak po korak, crveno-beli počeli da stižu Žalgiris u trećoj četvrtini. Počelo je trojkom Bentila i dvojkom Nemanje Nedovića, čime je rezultat smanjen na samo -3 razlike - 38:35, da bi potom počela i crveno-bela rapsodija u Kaunasu.

Priključio se "rešetanju" koša domaćih i Filip Petrušev, a upravo su njegovi poena na minut i 18 sekundi pre kraja treće deonice doneli prvo vođstvo Zvezdi na meču - 51:50. Uz novi koš Petruševa i trojku Ognjena Dobrića, Zvezda je u poslednju četvrtinu ušla sa +6 poena razlike - 56:50.

Nisu se dali domaći tako lako - jurili su prednost Beograđana tokom čitave poslednje deonice, da bi serijom od 7:0 na minut i 44 sekunde pre kraja stigli do izjednačenja - 64:64, što je uslovilo da Ivanović zatraži tajm-aut. Usledile su, međutim, dve trojke Edgarsa Ulanovasa posle tog odmora za vođstvo od 70:64, što Zvezda do kraja nije uspela da stigne. Žalgiris je na kraju slavio sa 71:66, a Zvezda je zabeležila deseti poraz u elitnom evropskom takmičenju.

Najefikasniji u redovima beogradske ekipe bio je Filip Petrušev sa 16 poena, a osim njega dvocifren je bio i Nemanja Nedović sa 11 poena. Za Žalgiris je najviše poena zabeležio Ulanovas - 13, a pratili su ga Polonara i Smits sa po 10 poena.

Naredni meč Evolige za crveno-bele uvek je i veliki izazov - ekipa sa Malog Kalemegdana ugostiće Partizan u 21. kolu ovog takmičenja, u meču koji je na programu 27. januara. Pre tog duela, Zvezda će odigrati utakmicu 16. kola ABA lige - u Beograd 23. januara dolazi Cedevita Olimpija.

Standings provided by Sofascore
 

 

 

Ostavite komentar