Sport > Košarka

ZVEZDA pobedom ušla u 2023: SPLIT se borio, pa se UMORIO

Izabranici Duška Ivanovića ostvarili su 11. trijumf u regionalnom takmičenju

Izvor: K1info

02/01/2023 > 18:07

podeli vest:

ZVEZDA pobedom ušla u 2023: SPLIT se borio, pa se UMORIO
Foto: Split/Ivica Cavka


Košarkaši Crvene zvezde pobedili su večeras na gostovanju Split sa 72:63 (19:17, 13:13, 26:14, 14:19) u svom prvom meču u 2023. godini. Domaći su igrali čvrsto, bili ravnopravan rival u prvom poluvremenu, ali su crveno-beli u 13. kolu ABA lige ostvarili 11. pobedu, posle koje se nalaze na čelu tabele.

Pre nego što je i počeo meč, treneru Zvezde Dušku Ivanoviću je ukazana čast - Splićanu su mu poklonili dres u znak sećanja na njegove fantastične igračke dane u ovom gradu, u Jugoplastici, sa kojom je stigao do dve uzastopne titule pravaka Evrope (današnja Evroliga) - 1989. i 1990. godine.

Četa sa Malog Kalemegdana je u meč ušla kao favorit, ali Split u prvih 20 minuta nije dozvolio da se to vidi i na terenu. Još tokom prve deonice ekipe su se menjale u vođstvu, a Beograđani su je rešili u svoju korist malom razlikom - 19:17. Slična situacija viđena je i u drugoj četvrtini - najpre je Zvezda neznatno uvećala vođstvo - 25:22, da bi Šenon Šorter iz slobodnih bacanja, a potom i sa dva poena, preokrenuo rezultat na 26:25 za domaće.

Raspucali su se potom Ognjen Dobrić kod gostiju, a Dominik Mavra kod domaćih, pa su maltene sami uveli svojim koševima prvo poluvreme u završnicu, koja je završena nerešenim rezultatom - 13:13, što znači da je Crvena zvezda ipak otišla na odmor kakvu je imala i na kraju prve četvrtine - +2 razlike (32:30).

Foto: Split/Ivica Cavka

Duško Ivanović (levo) dobio je dres Splita pre početka utakmice

U drugom poluvremenu, međutim, druga slika na početku - crveno-beli su zaigrali angažovanije i tokom cele treće četvrtine su uvećavali prednost u odnosu na Splićane. Krenula je Zvezda trojkom Branka Lazića, pa je ubrzo usledila i trojka Bendžamina Bentila, pa je Stefan Marković najpre pogodio za dva poena, zatim i za tri...

Pogađali su i domaći, ali retko - a prednost crveno-belih je rasla koševima Nemanje Nedovića, pa Fakunda Kampaca za tri, pa Filipa Petruševa - zato i nije bilo čudo što je treću četvrtinu četa sa Malog Kalemegdana završila sa do tada najvećom prednošću tokom meča, sa +14 poena razlike - 58:44.

To je praktično i bila naznaka da će Zvezda na kraju ipak da opravda ulogu favorita. Smanjili su, doduše, Splićani na četiri i po minuta pre kraja meča na -10, kada su prišli na 64:54, ali je Marković trojkom donekle "ubio" nade domaćih u preokret. Crveno-beli su do kraja čuvali manje-više isto vođstvo, pa su na kraju stigli do zasluženog trijumfa - 72:63.

U redovima Zvezde najviše poena postigao je Bendžamin Bentil - 12, po 9 su imali Petrušev i Nedović, a po 8 Marković i Kampaco, dok je kod domaćih najefikasniji bio Luis Saliven sa 18 poena, dok je 15 poena ubacio Šorter.

Naredni meč u ABA ligi izabranici Duška Ivanovića trebalo bi da odigraju 8. januara u Skoplju protiv MZT-a, a pre toga ih očekuje duel u Evroligi 6. januara u gostima protiv Valensije.

Standings provided by Sofascore
 

Ostavite komentar