Sport > Fudbal

BBC objavio obiman TEKST O CRVENOJ ZVEZDI pred gostovanje Sitiju: IMPERIJA, LJUBAV, velika očekivanja I - NOŽEVI (?!)

Naš šampion gostuje 19. septembra prvaku Evrope Mančester Sitiju u prvom kolu grupne faze Lige šampiona

Izvor: K1info

13/09/2023 > 13:14

podeli vest:

BBC objavio obiman TEKST O CRVENOJ ZVEZDI pred gostovanje Sitiju: IMPERIJA, LJUBAV, velika očekivanja I - NOŽEVI (?!)
Foto: Starsport


BBC je na svom portalu posvetio obiman tekst Fudbalskom klubu Crvena zvezda koji 19. septembra gostuje prvaku Evrope Mančester sitiju u prvom kolu grupne faze Lige šampiona. 

Evo šta pišu britanske kolege:

"Navijači Crvene zvezde smatraju svoj klub imperijom.

Dok se bliži utakmica sa Mančester Sitijem u utorak, činjenice su jednostavne - oba kluba su osvojila Ligu šampiona, prethodno poznatu kao Kup evropskih šampiona, po jednom.

Vojnici Pepa Gvardiole to su postigli prošle sezone, dok je Crvena zvezda podigla pehar 1991. godine, ali to nije previše bitno kada je reč o nasleđu.

- Oni su bili evropski prvaci, i niko im to ne može oduzeti. Što se srpskih navijača tiče, njihov klub pripada velikanima - kaže novinar Mozzart Sporta Dejan Stanković.

Prema njima, Crvena zvezda je veća od Pari Sen Žermena, jer ovi drugi nikada nisu osvojili Ligu šampiona. I nemojte ni da pokušavate da ih uporedite sa RB Lajpcigom.

Mnogi navijači veruju da je uspeh Crvene zvezde na međunarodnoj sceni prekinuo građanski rat u Jugoslaviji. Da se to nije dogodilo, crveno-beli iz Beograda bili bi jednako moćni kao Benfika i Ajaks.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Zbog toga su očekivanja uvek previsoka.

- Javno mnjenje u Srbiji nikada ne bi prihvatilo ništa manje od potpunog uspeha - objašnjava srpski fudbalski novinar Vladimir Novaković.

- Nacionalni tim nije prošao grupnu fazu na takmičenju od 1998. godine, ali uvek se smatraju favoritima. Na klupskom nivou, Srbija nije imala nijednu pobedu u Ligi šampiona pre nego što je Crvena zvezda u čuvenom meču  pobedila Liverpul 2018. godine, ali to moraju da ponove. To nije vezano samo za sport. Osećaj samoznačaja, ili čak veličine, najkonfuznija je stvar kod Srba.

Prošla sezona bila je tipična u tom smislu. Dramatičan poraz od Makabi Haife u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona smatran je katastrofom, a trener Dejan Stanković je takoreći odmah podneo ostavku.

Njegov naslednik, Miloš Milojević, lagano je osvojio titulu šampiona sa gotovo savršenim skorom od 26 pobeda i četiri nerešena rezultata u 30 mečeva, ali to ipak nije bilo dovoljno, jer je Crvena zvezda podbacila u Ligi Evrope, zauzevši poslednje mesto u grupi sa šest bodova.

- Ljudi su predviđali da će osvojiti između 12 i 14 bodova iz šest mečeva protiv Monaka, Trabzonspora i Ferencvaroša - kaže Novaković.

Foto: Starsport

 

Ove sezone, navijači zrače optimizmom više nego ikad, jer se Crvena zvezda prvi put automatski plasirala u grupnu fazu Lige šampiona.

To je omogućilo klubu da tokom čitavog leta napravi temeljne planove, kako finansijski, tako i profesionalno. Korejski vezista Hvang In-bom je kupljen iz Olimpijakosa za klupski rekord od 5 miliona evra, dok je senegalski napadač Šerif NDijae stigao iz Adane Demirspor za 4 miliona evra.

Takvi troškovi nisu viđeni u prošlosti, ali se može reći da se najvažnija promena desila na klupi. Barak Bahar je trener koji je prethodne godine eliminisao Crvenu zvezdu iz Lige šampiona, i 43-godišnji Izraelac potpisan je u maju kako bi transformisao klub i napravio revolucionarne promene.

Uspeh Bahara u njegovoj domovini bio je ništa manje nego senzacionalan. On je 2016. godine doveo Hapoel Ber Ševu do njihove prve titule šampiona u 40 godina, a zatim je uspešno odbranio titulu 2017. i 2018. godine.

Godine 2020. prešao je u Makabi Haifu, usnule divove koji nisu mogli da završe prvi na tabeli deceniju, i uspešno ih vodio do tri uzastopne titule šampiona.

Foto: FK Crvena zvezda Facebook

 

Plasman u grupnu fazu Lige šampiona i pobeda nad Juventusom bio je šlag na tortu. Tada je bio spreman za iskustvo u inostranstvu.

- Bakhar je sposoban da poboljša timove i usadi mentalitet pobednika, zahvaljujući svojim taktičkim veštinama i vođstvu - kaže glavni urednik Walla Sporta David Rozental.

- Zbog toga ga je Crvena zvezda izabrala jer pokušavaju da naprave veliki korak napred. Glavni problem je što nije jasno šta bi se smatralo poboljšanjem, jer je Crvena zvezda dominantna u ligi i osvajanje titule se podrazumeva. Morao bi da osvaja bodove u Evropi kako bi dokazao svoju vrednost.

Uprava kluba dala je novom treneru slobodne ruke da donese teške odluke, i nekoliko bivših ključnih igrača je otpisano, uključujući kanadskog golmana Milana Borjana, velikog favorita navijača, koji je prodat/pozajmljen Slovanu iz Bratislave.

Izraelski čuvar mreže Omri Glazer, kojeg je Bahar doveo umesto njega, odmah je postigao uspeh, a početni rezultati u prijateljskim utakmicama bili su izuzetno dobri. To je samo povećalo očekivanja, iako su pravi testovi još pred njima.

- Navijači neće biti srećni ako ekipa izgubi 5-0 od Mančester Sitija - kaže Stanković.

- Svi razumeju da je Lajpcig superiorni i dobro vođen klub, ali se i dalje smatraju 'malima', i gubitak od njih bio bi bolan. Takođe, svi očekuju bar da završe ispred Jang Bojsa, što zapravo nije nimalo sigurno.

Crvena zvezda sada blista, ali pad može doći brzo.

Srpska štampa je poznata po nemilosrdnosti kada ekipa podbaci, i noževi se bruse veoma brzo ako igrači i trener ne ispune ono što se pamti iz 1991. godine".

Ostavite komentar