Sport > Fudbal

Turcima SMRKLO, nama SVANULO: Srbiji od 2024. sleduju DVA MESTA u kvalifikacijama za Ligu šampiona

Večerašnji rezultati u evropskim takmičenjima obezbeđuju našoj Superligi dobar rang

Autor: K1info/mozzartsport.com

16/03/2023 > 22:57

podeli vest:

Turcima SMRKLO, nama SVANULO: Srbiji od 2024. sleduju DVA MESTA u kvalifikacijama za Ligu šampiona
Foto: Starsport


Od ranije je poznato da će Srbija prvi put naredne sezone imati direktno mesto u grupnoj fazi Lige šampiona i, ukupno gledajući, pet predstavnika na međunarodnoj sceni. Iako na leto 2024. godine predstoji velika rekonstrukcija takmičenja u organizaciji UEFA, večeras su nam stigle dobre vesti iz Evrope.

Naime, opasan nalet Turske zaustavljen je ispadanjem Fenerbahčea i Sivaspora, što znači da će Srbija da sačuva mesto u 12 najboljih u Evropi i za sezonu 2024/2025.

Ipak, mora da se zna da direktno mesto u grupi Lige šampiona sigurno nećemo imati, jer od 2024. prvenstvo države koje je rangirano na 11. ili 12. mestu neće imati tu privilegiju.

Teoretski, bili bismo sigurno 11. da se Bazel nije vratio iz mrtvih na gostovanju kod Slovana i prošao na penale. I ovako nam je ta 11. pozicija blizu - da bi nas Švajcarska prestigla, Bazel bi sam morao da nadoknadi još 2,2 poena, a kako će se svi njegovi bodovi deliti sa četiri - jer je ostao jedini predstavnik zemlje - morao bi da osvoji barem 8,8 bodova, što znači da bi morao do finala Lige konferencija i to sa makar tri pobede.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Partizan je ove sezone dočekao evropsko proleće

Čak i da Bazel to uradi, opet nije strašno - jer kao što je pomenuto, od sezone 2024/2025. potpuno je isto da li ste 11. ili 12. liga Evrope - to mesto ne donosi direktno učešće u Ligi šampiona. Čak se ni start sezone ne razlikuje, a pet predstavnika na međunarodnoj sceni svakako ćemo imati dok smo u prvih 15.

Dakle, sad je već jasno da ćemo u sezoni 2024/2025, bili 11. ili 12. - isto je - imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali je novina da ćemo imati još dva predstavnika u pokušaju da se domognu Lige Evrope i jednog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu konferencije.

Foto: Starsport

Crvena zvezda gotovo sigurno ide u Ligu šampiona naredne sezone, a od 2024, videćemo...

Šampion će krenuti iz plej-ofa za Ligu šampiona, što znači da će u najgorem scenariju igrati u grupnoj fazi Lige Evrope.

Vicešampion će u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, što znači da on neće imati garantovanu grupu u bilo kom takmičenju, već će morati da preskoči barem jedno kolo u bilo kojim kvalifikacijama. A u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona sačekaće ga drugoplasirani timovi iz Austrije, Turske, Švajcarske, Ukrajine i Češke.

I još jedna važna napomena za kraj, od sezone 2024/2025. se ništa u ovome neće menjati u zavisnosti od toga da li su osvajači bilo kog od tri evropska takmičenja kroz domaća prvenstva obezbedili pravo nastupa u Ligi šampiona ili Ligi Evrope, jer se upražnjena mesta neće popunjavati na osnovu nacionalnog, već klupskog koeficijenta. Barem je sada tako, a da li će UEFA nešto i tu menjati - pokazaće vreme.

 

Ostavite komentar