POSNI PASULJ SA KROMPIROM Domaćinsko jelo koje greje stomak i dušu!
podeli vest:

Kad dođu dani posta ili kad prosto želite da pojedete nešto toplo, zasitno, a jednostavno, nema boljeg izbora od starog dobrog posnog pasulja sa krompirom. Nema tu mnogo filozofije: malo pasulja, krompir, luk, so, biber – i kuća zamiriše kao da je baba spremala!
Ovo je ono jelo koje se kuva polako, na tihoj vatri, dok vi usput spremate nešto po kući, i kad konačno sednete za sto – stomak i srce su puni.
Sastojci:
2 šolje kuvanog pasulja po izboru (tetovac, beli, crveni – šta imate)
2 krompira srednje veličine
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
So i biber po ukusu
Seckani sveži peršun za kraj
Kako se sprema:
U veću šerpu sipajte malo vode da pokrije dno i stavite da se zagreje. Ubacite sitno seckani crni i beli luk, pa lagano dinstajte dok luk ne postane staklast. Nema ulja, prava postna varijanta!
Kad luk zamiriše, dodajte oljušten i na kockice isečen krompir, pa preko njega kuvani pasulj. Nalijte vodom taman da ogrezne i ostavite da lagano vri oko 20 do 25 minuta. So i biber po ukusu – neki vole ljutkasto, neki blago, sve po domaćinski.
Kad krompir omekša, jelo je gotovo. Servira se toplo, uz obavezno posuto seckanim peršunom. Može i kriška hleba sa strane, ili ako imate neku lepu salatu sezonsku.
Zašto baš ovaj recept?
Jednostavan je i brz za spremanje.
Posno i jeftino, a hranljivo.
Starinski ukus, baš kao što su spremale naše bake.
Ako vam ostane za sutra, još je lepše kad prenoći – pasulj i krompir još više upiju ukus.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar