Slobodno vreme > Posna jela

POSNI PASULJ SA KROMPIROM Domaćinsko jelo koje greje stomak i dušu!

Izvor: K1info

11/07/2025 > 07:34

podeli vest:

POSNI PASULJ SA KROMPIROM Domaćinsko jelo koje greje stomak i dušu!
Foto: Freepik.com


Kad dođu dani posta ili kad prosto želite da pojedete nešto toplo, zasitno, a jednostavno, nema boljeg izbora od starog dobrog posnog pasulja sa krompirom. Nema tu mnogo filozofije: malo pasulja, krompir, luk, so, biber – i kuća zamiriše kao da je baba spremala!

Ovo je ono jelo koje se kuva polako, na tihoj vatri, dok vi usput spremate nešto po kući, i kad konačno sednete za sto – stomak i srce su puni.

Freepik.com

 

Sastojci:

2 šolje kuvanog pasulja po izboru (tetovac, beli, crveni – šta imate)

2 krompira srednje veličine

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

So i biber po ukusu

Seckani sveži peršun za kraj

Shutterstock

Kako se sprema:
U veću šerpu sipajte malo vode da pokrije dno i stavite da se zagreje. Ubacite sitno seckani crni i beli luk, pa lagano dinstajte dok luk ne postane staklast. Nema ulja, prava postna varijanta!

Kad luk zamiriše, dodajte oljušten i na kockice isečen krompir, pa preko njega kuvani pasulj. Nalijte vodom taman da ogrezne i ostavite da lagano vri oko 20 do 25 minuta. So i biber po ukusu – neki vole ljutkasto, neki blago, sve po domaćinski.

Kad krompir omekša, jelo je gotovo. Servira se toplo, uz obavezno posuto seckanim peršunom. Može i kriška hleba sa strane, ili ako imate neku lepu salatu sezonsku.

Zašto baš ovaj recept?

Jednostavan je i brz za spremanje.

Posno i jeftino, a hranljivo.

Starinski ukus, baš kao što su spremale naše bake.

Ako vam ostane za sutra, još je lepše kad prenoći – pasulj i krompir još više upiju ukus.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar