POSNI PREBRANAC KAO IZ MANASTIRA Recept za omiljeno jelo srpskih domaćica
podeli vest:

U svakoj kući, naročito tokom posta, jedno jelo zauzima posebno mesto na trpezi – prebranac. Miris pečenog luka, slatkast ukus pasulja i bogata, sočna tekstura čine ga savršenim obrokom, bilo da postite ili jednostavno volite tradicionalnu kuhinju. A evo i recepta – domaćinski, jednostavno i provereno.
Sastojci:
500 g belog pasulja (tetovac ili gradištanac)
2–3 glavice crnog luka
3 čena belog luka
1 kašičica mlevene slatke paprike
So i biber po ukusu
2 lovorova lista
Ulje (najbolje suncokretovo, po potrebi)
Prstohvat suvog začina ili biljnog bujona (opciono)
Voda
Priprema:
Pasulj potopiti u hladnu vodu i ostaviti da prenoći. Sutradan vodu prosuti, naliti novu i staviti pasulj da se kuva. Kada provri, opet prosuti vodu i dodati treću, pa kuvati dok pasulj ne omekša (ali ne da se raspadne).
Luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja dok ne postane staklast. Dodati sitno seckan beli luk, mlevenu papriku, lovor i sve zajedno prodinstati.
Pasulj procediti, ali sačuvati deo vode u kojoj se kuvao.
U dublju vatrostalnu posudu ili zemljani sud ređati red pasulja, pa red dinstanog luka, pa opet pasulj. Završiti sa lukom odozgo. Naliti sačuvanom vodom od kuvanja, toliko da pasulj bude blago pokriven.
Zapeći u rerni na 200°C oko 45 minuta, dok lepo ne porumeni i voda ne uvri. Po želji pred kraj dodajte još malo ulja preko vrha da se „zapeče“ kao u bakinom ringlešu.
Savet domaćica:
Najlepši je kada odstoji! Posni prebranac je jedno od onih jela koje je sutradan još ukusnije – taman da ga poslužite uz turšiju ili svež crni hleb.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar