Slobodno vreme > Posna jela

DOMAĆINSKI RUČAK NA KAŠIKU Recept za posni đuveč koji se topi u ustima – bez mesa, a pun ukusa!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

23/06/2025 > 07:30

podeli vest:

DOMAĆINSKI RUČAK NA KAŠIKU Recept za posni đuveč koji se topi u ustima – bez mesa, a pun ukusa!
Foto: Shutterstock


U danima kada postimo ili jednostavno želimo da odmorimo organizam od mesa, posni đuveč dolazi kao pravo blago iz domaće kuhinje. Ovo jelo na kašiku ne traži mnogo, a zauzvrat pruža pun tanjir mirisa, ukusa i topline – baš kako su ga nekada spremale naše bake.

Shutterstock

🥕 Šta vam je potrebno:

2 glavice crnog luka

2 šargarepe

2 zelene paprike

2 crvene paprike

3 veća krompira

100 g pirinča

2 veća paradajza ili 1 kašika paradajz pirea

So, biber, suvi začin po ukusu

Lovorov list (po želji)

Malo ulja i vode

🥣 Kako se priprema – korak po korak:

Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja dok ne postane staklast.

Dodajte na kolutove isečenu šargarepu, pa kad omekša, dodajte i paprike sečene na trake.

Zatim ubacite na kockice sečen krompir, dobro promešajte, pa dodajte pirinač i rendani paradajz ili kašiku paradajz pirea.

Posolite, pobiberite, dodajte začine i nalijte vodom da ogrezne.

Kuvajte desetak minuta, pa sve prebacite u vatrostalnu posudu ili dublji pleh, pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u rerni na 200°C oko 40 minuta.

Pred kraj, skinite foliju da jelo lepo porumeni.

🥄 Saveti iz domaće kuhinje:

Đuveč je još ukusniji sutradan, kad odstoji – ako šta pretekne!

Možete dodati tikvicu ili pečurke ako volite bogatiji ukus.

Služite uz kiselu salatu, kisele krastavčiće ili komad domaćeg hleba – i to vam je ručak za medalju!

Freepik.com

✨ Zašto volimo đuveč?

Zato što je jednostavan, jeftin, a opet pun boja i ukusa. Uz njega ne treba ništa posebno – samo dobra volja, malo povrća i poneka lepa reč za trpezom. Jer kao što znamo – kad se jelo sprema sa ljubavlju, to se odmah oseti!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar