Slobodno vreme > Lepota/Moda

KAKO DA SE NE UGOJIMO TOKOM POSTA Letnji jelovnik koji čuva liniju i dušu

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

18/06/2025 > 08:34

podeli vest:

KAKO DA SE NE UGOJIMO TOKOM POSTA Letnji jelovnik koji čuva liniju i dušu
Foto: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner


Postimo da bismo pročistili i dušu i telo – ali mnogi se iznenade kad na vagi vide koji kilogram više. "Pa kako sam se ugojila kad nisam jela meso?", pitate se. Odgovor je prost: ne goji nas post, nego ono što radimo pogrešno tokom posta.

RINA

Gde grešimo?

Kad izbacimo meso, mleko i jaja – mnogi posegnu za testeninama, pecivima, krompirom i uljem, često „da se zasite“. A upravo tu leži zamka. Telo ne dobija hranljive materije, a kalorije se samo gomilaju. U postu ne treba da „preživimo“, već da pametan izbor hrane postane deo navike.

LETO JE NA NAŠOJ STRANI: Iskoristite što priroda nudi

Letnji post (Petrovski, Velikogospojinski...) je blagoslov, jer tržnice pucaju od boja, mirisa i vitamina.

Evo kako da iskoristite plodove sezone i sačuvate liniju:

Shutterstock

🍅 Povrće – neka vam bude glavno jelo

Tikvice, paprika, plavi patlidžan, paradajz, krastavac, boranija – sve može da se sprema brzo, lako i bez mnogo ulja.

Povrće kuvano na pari ili pečeno u rerni sa malo maslinovog ulja je niskokalorično, a zasitno.

Od tikvica pravite „lažne lazanje“, punjene paprike bez mesa, variva sa boranijom i šargarepom.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

🍑 Voće – slatko, ali s merom

Voće je prirodna zamena za slatkiše, ali ne treba ga jesti uveče ni u prevelikim količinama.

Breskve, kajsije, lubenica, dinja, borovnice, trešnje – bogate su vlaknima i vodom, pomažu varenju i čiste organizam.

Umesto da pojedete 4 kriške lubenice – uzmite jednu i sačekajte 10 minuta. Biće dovoljno, a organizam će biti zahvalan.

Kako da NE ugojimo dušu ni telo?

Jedite kad ste gladni – ne iz navike.

Shutterstock

Ne prejedajte se hlebom – to je česta zamena za konkretan obrok, ali ne pomaže.

Kuvajte više, a pržite manje.

Pijte dosta vode, posebno ako jedete mnogo voća – da ne zadržavate tečnost.

Ne preskačite obroke – jer ćete posle navaliti duplo.

Evo nedeljnog jelovnika za post – jednostavno, domaćinski, lako za pripremu i usklađeno sa letnjim sezonskim namirnicama. Plan je bez mesa, mleka i jaja, a može se lako prilagoditi i danima kad se jede na vodi ili ulju.

🗓️ Nedeljni jelovnik za letnji post
PONEDELJAK

Doručak: Hleb od integralnog brašna + paradajz sa bosiljkom i maslinovim uljem
Ručak: Varivo od boranije sa krompirom (na vodi), salata od krastavca
Večera: Dve breskve + šaka badema

UTORAK

Doručak: Lubenica i kriška hleba sa domaćim džemom bez šećera
Ručak: Punjene paprike sa pirinčem, tikvicama i šargarepom (u rerni)
Večera: Hladna salata od pasulja, luka i peršuna

SREDA (na vodi)

Doručak: Čaj i ovsene pahuljice sa rendanom jabukom
Ručak: Supa od povrća + dinstani kupus s krompirom
Večera: Kriška lubenice i par oraha

ČETVRTAK

Doručak: Hleb + humus od leblebija, paradajz
Ručak: Tikvice pohovane u susamu (pečene bez ulja) + blitva sa belim lukom
Večera: Dinja i šaka suncokretovih semenki

PETAK (na vodi)

Doručak: Banana i čaj
Ručak: Rižoto sa šampinjonima i tikvicama
Večera: Salata od pečenih paprika i beli luk

SUBOTA

Doručak: Kaša od prosa sa suvim grožđem i cimetom
Ručak: Musaka od patlidžana i paradajza (u rerni), zelena salata
Večera: Par breskvi i šaka badema

NEDELJA

Doručak: Paradajz, krastavac i hleb sa maslinama
Ručak: Laza(na) od tikvica i krompira, bez bešamela – sa paradajz sosom
Večera: Lubenica i pregršt ljubavi 😊

🍴 Savet plus:

Kafa je dozvoljena, ali bez mleka i šlaga.

Izbegavajte da „nadoknađujete“ slatkišima – suvo voće i orašasti plodovi su zdravija varijanta.

Na dane kad se jede na vodi – nema ulja ni margarina.

Zaključak:

Post nije dijeta – ali jeste prilika da se telo odmori i pročisti. Ako mu damo ono što mu stvarno treba – sveže voće, povrće, zrnevlje i malo ulja, nećemo samo sačuvati liniju, već i dobiti energiju, lakši stomak i mirniju glavu.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar