Slobodno vreme > Mozaik

OVU PAPRIKU IMATE U KUĆI A NE ZNATE DA JE ZLATA VREDNA Štiti srce, čuva imunitet i vid! Koliko je zdrava, morate znati

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

13/08/2025 > 12:43

podeli vest:

OVU PAPRIKU IMATE U KUĆI A NE ZNATE DA JE ZLATA VREDNA Štiti srce, čuva imunitet i vid! Koliko je zdrava, morate znati
Foto: Freepik.com


Kajenska paprika - za nju znaju samo kao ljuti dodatak jelima, ali njena moć ide daleko izvan kuhinje. Ovaj vatreni začin ne samo da podiže ukus hrane, već može da ojača imunitet, poboljša cirkulaciju, zaštiti srce i pomogne u očuvanju vida. Sve to zahvaljujući bogatstvu vitamina i moćnim biljnim jedinjenjima.

Freepik.com

Vitaminima bogata „ljuta bomba“

Sveža kajenska paprika obiluje vitaminom C, koji jača odbrambeni sistem, i vitaminom A, ključnim za zdrav vid i pravilan rad organa. Pored toga, sadrži i vitamin B6, vitamin K i minerale poput kalijuma i magnezijuma, koji podržavaju rad srca i krvnih sudova.

Freepik.com

Zaštitnik srca i krvotoka

Glavni „krivac“ je kapsaicin – jedinjenje koje može da poboljša protok krvi, smanji upale i pomogne u održavanju zdravog krvnog pritiska. Redovno, umereno konzumiranje može doprineti smanjenju rizika od srčanih oboljenja i jačanju krvnih sudova.

Prirodni saveznik protiv bola

Kapsaicin se koristi i u kremama i gelovima za ublažavanje bolova, jer pomaže kod ukočenosti mišića, artritisa i upalnih stanja. Njegova antiinflamatorna svojstva čine ga odličnim dodatkom zdravoj ishrani, posebno kod osoba koje žele prirodnu podršku oporavku.

Freepik.com

Kako ga koristiti

Najbolje je papriku dodavati jelima u prahu ili sitno seckanu u svežem obliku. Mala količina dovoljna je da začini obrok i pruži organizmu moćnu dozu vitamina. Ipak, osobe sa osetljivim stomakom ili problemima sa želucem trebalo bi da budu oprezne i počnu sa manjim dozama.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar