DA SE ZNA Srpska kafa, turska kafa – nije svejedno! Stari kuvar iz 1967. otkriva kako se spremaju
podeli vest:

Kafa – omiljeni napitak mnogih domaćinstava, nezaobilazna ujutru, posle ručka ili u društvu prijatelja. Iako se čini da svi znamo kako se „prava kafa” sprema, jedan zaboravljeni recept iz „Savremenog kuvara“ iz 1967. godine otkriva finu razliku između srpske i turske kafe – i ona nije samo u serviranju.
U ovom kapitalnom izdanju, štampanom u izdanju „Prosvete“, sa preko 1000 stranica i više od 3200 recepata i saveta, kafa zauzima posebno mesto. Autori se čak osvrću i na predanje da su kafu prvi „otkrile“ – koze! Jedno čobanče je, prema legendi, primetilo da su njegove koze neobično živahne nakon što su se najele biljke kahoua. U Evropi je kafa počela da se pije sredinom 17. veka, a kod nas je postala simbol topline doma i gostoprimstva.

Prava tajna je u mlevenju
„Savremeni kuvar“ ističe tri ključna pravila za dobar ukus kafe:
Zrna moraju biti lepo ispržena, ali nikako prepržena.
Kafu treba samleti neposredno pre kuvanja, po mogućstvu ručno – jer tada najbolje miriše i najčistija je.
DA LI ZNATE KOLIKO ČESTO TREBA MENJATI KUHINJSKU KRPU? Većina žena pravi ovu grešku svakog dana
Dok papirne ubruse bacimo posle jedne upotrebe, krpe koristimo iznova i iznova.
07.08.2025
MozaikVoda mora dobro provreti, a zatim kafa da napravi „jedan ključ“. Kafa se služi odmah, nikad podgrejana.
A evo i razlika između srpske i turske kafe, koje mnogi i danas pogrešno izjednačavaju.
☕ Srpska crna kafa
Za jednu šoljicu kafe potrebno je:
– šoljica i po vode
– kocka šećera
– puna kašičica mlevene kafe
ZBOG OVIH GREŠAKA VAM VEŠ ČESTO SMRDI IAKO JE OPRAN Evo kako da vam odeća uvek miriše sveže, čak i posle nekoliko dana!
Održavanje svežine odeće može biti lako uz nekoliko praktičnih saveta.
07.08.2025
MozaikZA DŽEP SRPSKE PORODICE Jeftin trik za renoviranje kupatila koji svi mogu da priušte!
Bez bušenja, prašine i majstora možete da renovirate vaše kupatilo.
07.08.2025
MozaikPrvo se u džezvu stave voda i šećer i ostave da provre. Kada voda proključa, malo se odlije u drugu šoljicu, zatim se dodaje kafa i sve se vraća na vatru da napravi jedan ključ – odnosno, da se kafa podigne, ali ne da prekipi. Zatim se odlivena voda sipa nazad, kafa se ostavi minut-dva da "odstoji", i tek tada se sipa u šoljice.
☕ Turska kafa
Ova kafa se, kako piše u kuvaru, „najviše pije u Bosni“, i priprema se tako što se kafa stavi u suhu, zagrejanu džezvu i zatim se prelije ključalom vodom. Ne kuva se dalje. Odnos vode, kafe i šećera je isti kao kod srpske kafe, ali se šećer ne stavlja u džezvu, već se služi posebno.
Turska kafa se služi direktno iz male džezve – po jedna za svakog gosta, što joj daje i dodatnu čar i eleganciju.
BONUS VIDEO:
NEĆE KIPETI IZ ŠERPE, ALI HOĆE IZ DOMAĆICE Namažite šerpu sa ovim i nema više vike - "Ode sve napolje!"
Saznajte kako da sprečite prelivanje pri kuvanju jednostavnim trikom sa maslacem.
06.08.2025
MozaikŠTA BOLJE USISAVA KUĆU Robot, štapni ili klasičan usisivač? Evo odgovora domaćica! (TABELA MODELA)
Saznajte da li robot-usisivač može zameniti klasični ili je štapni ipak najbolja opcija... Šta je vaša odluka?
05.08.2025
Mozaik
Ostavite komentar