Slobodno vreme > Mozaik

BORANIJE POSLE KIŠE IMA "KAO PLEVE" Poslušajte narodni savet kako da je sada sačuvate pa slasno jedete i preko zime

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

12/08/2025 > 15:10

podeli vest:

BORANIJE POSLE KIŠE IMA "KAO PLEVE" Poslušajte narodni savet kako da je sada sačuvate pa slasno jedete i preko zime
Foto: Shutterstock


Posle kiše sve oživljava – bašte mirišu, listovi se sjaje, a boranija bukvalno krene da „puca“. Vrtlari dobro znaju: kada kiša potera, za par dana boranija poraste taman za branje. I sad je pravo vreme da je uberete, dok su mahune još mlade, mekane i bez žilica. A ako želite da u njenom ukusu uživate i tokom zime – evo kako da je domaćinski sačuvate.

Shutterstock

Priprema boranije

Birajte mlade mahune – svetlozelene ili žute boje, glatke i bez mrlja.

Operite ih u hladnoj vodi i odstranite krajeve. Ako su duže, presecite ih na pola ili na trećine.

Blanširanje – tajna da ostane sveža i zimi

Blanširanje je kratko kuvanje koje „zaključa“ boju, ukus i hranljive materije:

U veliki lonac sipajte vodu i pustite da proključa.

Ubacite boraniju u ključalu vodu na 2–3 minuta.

Odmah je prebacite u činiju sa ledenom vodom da se kuvanje zaustavi.

Dobro ocedite i prosušite na čistoj kuhinjskoj krpi.

Shutterstock

Zamrzavanje

Suvu boraniju spakujte u kesice ili plastične posude, u količini koja vam je dovoljna za jedno kuvanje.

Istisnite što više vazduha iz kesica – tako će duže trajati i neće promeniti ukus.

Označite datum zamrzavanja. Boranija u zamrzivaču može da stoji i do 10–12 meseci.

Savet iskusnih domaćica

Ako želite da i zimi imate boraniju koja „miriše na leto“, ne preskačite blanširanje – to je ključ da ostane sočna i da zadrži lepu boju.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar