Slobodno vreme > Gurmanlook

DOMAĆINSKA KOTORSKA KREMPITA Slatki ponos Boke koji se topi u ustima

Upoznajte se sa kotorskom krempitom, slatkom tradicijom Bokeljske obale koja osvaja srce svakog posetioca.

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

30/07/2025 > 13:19

podeli vest:

DOMAĆINSKA KOTORSKA KREMPITA Slatki ponos Boke koji se topi u ustima
Foto: Shutterstock


Malo je onih koji su prošetali starim kaldrmama Kotora, a da nisu čuli za – kotorsku krempitu. Ova slatka čarolija nije obična krempita koju nalazimo u svakoj poslastičarnici. Ne, ona ima svoj karakter, svoju priču – i ukus koji osvaja zauvek.

Shutterstock

Kako je nastala ova delicija?

Krempita kao kolač nije nepoznanica – potiče iz Austrougarske, ali kotorska verzija dobila je svoj lokalni štih, kako to samo Bokelji znaju. Neki kažu da su je prvi pravili monasi u manastirima oko Boke, drugi tvrde da su je u 20. veku "uvezli" majstori iz tada čuvenih kotorskih poslastičarnica, a treći – da su žene iz naroda dale onu pravu meru ljubavi i strpljenja, koja je ovu verziju učinila posebnom. Kako god bilo – ime je ostalo, i danas se prenosi kao slatki znak tradicije iz generacije u generaciju.

 

 

Šta razlikuje kotorske krempite?

Za razliku od "obične" krempite koja je često visoka, penasta i lagana, kotorska krempita ima čvršću, puniju kremu, a između dva sloja lisnatog testa krije se kraljevski fil od vanile koji je gust, mirisan i bogat. Nema previše „vazduha“, već pravu meru – dovoljno čvrsto da može da stoji, a dovoljno meko da se topi čim je zagrizete.

 

 

Recept za pravu kotorsku krempitu

Sastojci:

Za koru:

500 g lisnatog testa (gotovog ili domaćeg)

Za krem:

1 l mleka

6 žumanaca

200 g šećera

2 kesice vanilin šećera

100 g gustina

50 g putera

Prstohvat soli

Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Lisnato testo razvucite i ispecite u dva tanka sloja – naopačke (da se ne podigne previše). Peče se na 200°C oko 10-12 minuta, dok ne porumeni.

Za kremu, zagrejte 800 ml mleka sa šećerom i vanilom. U preostalih 200 ml umešajte žumanca, gustin i malo soli, pa dodajte u vruće mleko. Kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.

Kada je fil gust i gladak, sklonite sa vatre i umešajte puter. Dobro sjedinite i ostavite da se malo prohladi.

U kalup stavite prvu koru, nanesite toplu kremu, poravnajte i stavite drugu koru preko.

Ostavite da se potpuno ohladi – idealno preko noći. Pre služenja, pospite šećerom u prahu i secite na kocke.

Slatki savet

Kotorska krempita se ne jede na brzinu – to je kolač koji traži pauzu, kafu i miris mora u pozadini. Neka vam kuhinja zamiriše na Boku, a srce se napuni toplinom starih priča i novih ukusa.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar