TAJNA SAVRŠENO PEČENOG PILETA Evo koliko se tačno peče da bude sočno a kožica hrskava
podeli vest:

Nema boljeg mirisa u kući od onog koji se širi dok se u rerni peče pile. Bilo da pripremate nedeljni ručak ili iznenađenje za goste, pečeno pile je uvek pravi izbor. Ali kako znati kada je meso dovoljno pečeno, a kožica savršeno hrskava? Evo domaćinskog vodiča do savršenstva.
Bistar sok je znak da je gotovo
Jedan od najstarijih trikova je da viljuškom probodete najdeblji deo mesa. Ako iz njega izlazi bistar sok – pile je gotovo. Ako je sok crvenkast, meso još nije termički obrađeno do kraja.
Ne preskačite odmrzavanje
Za najbolje rezultate, pile pre pečenja mora da bude dobro odmrznuto. Najsigurnije je da ga ostavite u frižideru preko noći – nikako na sobnoj temperaturi, jer to može izazvati kvarenje. Smrznuto pile nikada ne stavljajte direktno u rernu – spolja će izgoreti, a iznutra ostati sirovo.
Koliko minuta – toliko ukusa
– Pile od oko 1 kg peče se 1 sat i 10 minuta na 200 stepeni.
– Pile preko 1 kg produžiti za još 15 minuta.
– Ako imate funkciju grila, uključite je 10 minuta pred kraj.
– Ako je nemate, kožicu redovno prelivajte pivom tokom pečenja.
– Pečene batake pecite po 15 minuta sa svake strane na 200 stepeni.
Mali trik za hrskavost
Tokom pečenja, možete pile prvo prekriti alu-folijom kako bi ostalo sočno. Pred kraj, skinite foliju i pustite da dobije koricu. Tako dobijate idealan balans između sočnog mesa i hrskave kože.
Uživajte u mirisu, ukusu i komplimentima koje će vam doneti savršeno pečeno pile. Domaćinski, jednostavno – i s puno ljubavi.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar