Slobodno vreme > Gurmanlook

DŽEM OD KAJSIJA KAO NEKAD Letnja čarolija u tegli po recepturi koja se prenosi s kolena na koleno

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

02/07/2025 > 13:03

podeli vest:

DŽEM OD KAJSIJA KAO NEKAD Letnja čarolija u tegli po recepturi koja se prenosi s kolena na koleno
Foto: Shutterstock


Nema tog leta koje može da prođe bez mirisa kuvanih kajsija koji se širi iz kuhinje, bez džema koji se krčka na laganoj vatri i kašike koja „slučajno“ upadne da se proba. Džem od kajsija je više od poslastice – to je uspomena na detinjstvo, na mamine pregače, na bakin sto prekriven čipkanim stolnjakom i teglice okrenute naopako, da se „uhvati poklopac“.

Shutterstock

Ako ste i vi među onima koji vole da u zimu unesu malo jula – evo kako se pravi pravi domaći džem od kajsija.

Šta vam je potrebno?

🍑 5 kg zrelih, zdravih kajsija
🍬 2,5–3 kg šećera (po ukusu i slatkoći voća)
🍋 1 limun (sok i kora po želji)
🫙 Sterilisane tegle sa poklopcima

Priprema – kako su radile naše bake

1. Operite i očistite kajsije.
Birajte sočne, zrele, ali ne previše mekane kajsije. Operite ih, izvadite koštice, a ako volite da se u džemu osete komadići voća – samo ih prepolovite. Ako volite finiju teksturu, možete ih i usitniti ili kratko izblendati.

Shutterstock

2. Pospite ih šećerom.
U velikoj šerpi (najbolje emajliranoj) složite voće i pospite šećerom. Ostavite da odstoji nekoliko sati – najbolje preko noći. Kajsije će pustiti svoj sok i šećer će početi da se topi.

Shutterstock

3. Zakuvajte s ljubavlju.
Stavite šerpu na srednju vatru i kuvajte, lagano mešajući. Kada provri, smanjite vatru i nastavite da kuvate dok ne dostignete željenu gustinu – obično oko 1 do 1,5 sat. Skidajte penu s površine – ne škrtarite, to pravi razliku u ukusu i trajnosti.

4. Test gustine – tanjirić metoda.
Na hladan tanjirić sipajte malo džema i pustite da se ohladi. Ako ne curi i „hvata se“, gotov je. Ako se razliva – još malo kuvajte.

5. Po želji dodajte sok i rendanu koru limuna.
To mu daje osvežavajuću notu i dodatni miris, ali nije obavezno.

6. Sipanje u tegle.
Još vreo džem sipajte u čiste, sterilisane tegle. Odmah zatvorite, okrenite naopako da se vakumira, pokrijte krpom i ostavite da se hlade.

Mali domaćinski savet

Ako volite gušći i tamniji džem, kuvajte ga duže i nemojte ga pasirati. Ako ste ljubitelj laganijeg, svetlijeg džema – kuvajte kraće i dodajte limun. A ako volite da miriše na detinjstvo – ne menjajte ništa.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar