Slobodno vreme > Gurmanlook

KROMPIR SALATA KAO NEKAD Jednostavno, posno, domaće – za dušu i za trpezu

Izvor: K1info

17/06/2025 > 07:40

podeli vest:

KROMPIR SALATA KAO NEKAD Jednostavno, posno, domaće – za dušu i za trpezu
Foto: Freepik.com


U moru modernih recepata, začina koji se jedva izgovaraju i egzotičnih ukusa, često nam duša zatraži ono najprostije – krompir salatu. Onu pravu, posnu, kakvu su naše bake pravile petkom, za vreme posta, ili uz ribu nedeljom. I miris i ukus vraćaju u detinjstvo, kad su se stvari znale – znao se red, znao se ukus.

Freepik.com

Šta vam treba?

5–6 većih krompira (najbolje belog ili žutog, ne onog što se raspada)

1 glavica crnog luka (ili mladi luk, ako ga ima)

So, biber

Malo sirćeta (alkoholno ili jabukovo, po ukusu)

Ulje (suncokretovo ili maslinovo)

Kako se priprema?

Skuvajte krompir u ljusci. Tako ostaje čvrst i ne razvodni se. Kuvajte ga dok lepo ne omekša, ali pazite da se ne raspadne.

Oljuštite ga dok je još mlak, iseckajte na kolutove ili kockice – kako vam drago, domaćinski.

Isecite luk na tanke režnjeve. Ako ne volite da "reže" za oči i stomak, možete ga malo posoliti i preliti vrelom vodom, pa ocediti.

U široku činiju ređajte krompir, posolite, pobiberite, dodajte luk, malo sirćeta i ulje. Neko voli više ulja, neko kiselije – ovo je mesto za lični pečat.

Sve lagano promešajte – ne gnječite! Salata treba da diše, da se vide koluti krompira i trakice luka.

Ostavite da se ohladi. Nije salata ako nije odmorila makar pola sata, da "povuče" i zamiriše.

Poslužite...

Uz ribu, uz pasulj, uz prebranac, a najlepša je onako – uz parče hleba, kad vam se ništa ne sprema. I uvek podseća na kuću, na toplinu, na mamu i baku.

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar