Slobodno vreme > Gurmanlook

POSNA PASTA SA DOMAĆIM PESTO SOSOM Nešto drugačije a domaće, baš onako kako volite

Izvor: K1info

16/06/2025 > 19:45

podeli vest:

POSNA PASTA SA DOMAĆIM PESTO SOSOM Nešto drugačije a domaće, baš onako kako volite
Foto: Shutterstock


U vreme posta svi tražimo jela koja su ukusna, hranljiva i lako se spremaju – a da pri tom ne odstupamo od pravila. Upravo takvo jelo dolazi pravo iz domaće kuhinje i oslanja se na skromne, ali bogate sastojke – bundeva i domaći pesto sos.

Ova posna pasta od bundeve ne samo da je savršena za svaki dan tokom posta, već je i odlična opcija kad poželite da se počastite nečim drugačijim, a opet laganim i zdravim.

Shutterstock

 

Šta vam je potrebno?

1 srednja bundeva (oko 400 g očišćene)

250 g posne testenine (po želji)

2 čena belog luka

maslinovo ulje

so, biber, malo limunovog soka

Za domaći posni pesto sos:

šaka svežeg bosiljka

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike semenki suncokreta ili oraha

so po ukusu

malo limunovog soka ili kašičica sirćeta

Freepik.com

Kako se sprema?

Bundeva se najpre peče u rerni – isecite je na kocke, poprskajte maslinovim uljem, dodajte beli luk i pecite dok ne omekša i zamiriše. U međuvremenu, skuvajte testeninu po uputstvu.

Pesto sos se priprema tako što sve sastojke stavite u blender i izmiksate dok ne dobijete glatku, mirisnu masu.

Kad je bundeva pečena, izgnječite je viljuškom ili izmiksajte štapnim mikserom, začinite po ukusu, i pomešajte sa kuvanom testeninom. Dodajte kašiku-dve pesto sosa i sve lagano sjedinite.

Posno, ukusno i drugačije

Ovaj recept je idealan za sve koji poste, ali i za one koji paze na ishranu. Ne sadrži ništa teško za stomak, a bundevu i bosiljak mnogi smatraju pravim blagom za organizam. Osim toga, izgleda kao jelo iz restorana – a priprema se lako, iz srca domaće kuhinje.

Probajte je već danas – jer post ne mora da bude monoton, pogotovo kad imamo ovako divne ukuse na raspolaganju.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar