Slobodno vreme > Posna jela

POSNA MUSAKA KAO IZ BAKINE SVESKE Zaboravite na meso – pirinač, povrće i kikiriki čine čudo od ukusa!

Izvor: K1info

16/06/2025 > 07:40

podeli vest:

POSNA MUSAKA KAO IZ BAKINE SVESKE Zaboravite na meso – pirinač, povrće i kikiriki čine čudo od ukusa!
Foto: Shutterstock


U danima posta ili kad poželite laganiji, ali zasitan obrok bez mesa – ova posna musaka od pirinča je pravo rešenje! Ne samo da će vam cela kuća mirisati na domaću kuhinju, već ćete i goste ostaviti bez reči.

Priprema nije komplikovana, a rezultat je sočan, mirisan i bogat složenac, uz dodatni šmek zahvaljujući pečenom kikirikiju. Pravi dokaz da posna jela ne moraju biti dosadna!

Shutterstock

Sastojci:

350 g pirinča

200 g graška

4 krompira

1 šargarepa

1 glavica luka

100 g pečenog kikirikija

200 ml paradajz sosa

malo ulja

so i crni biber po ukusu

Priprema:

Grašak skuvajte sa iseckanom šargarepom i krompirom. Posolite i ostavite poklopljeno da se kuva dok ne omekša.

Na ulju propržite sitno seckan luk, pa dodajte opran pirinač. Nalijte litru vode, posolite, pobiberite i kuvajte poklopljeno dok pirinač ne upije svu tečnost.

Procedite i rasporedite pirinač u nauljen keramički sud.

Preko dodajte povrće, pa sve prelijte paradajz sosom. Kašičicom pravite lagana udubljenja da sos prodre do dna.

Pecite u rerni 20 minuta na 180°C.

Sečenu musaku ređajte u činiju, prelijte dodatno paradajz sosom i pospite mlevenim pečenim kikirikijem.

Saveti:
Ova musaka je odlična i kada se jede hladna, a može se poslužiti i kao glavno jelo uz sezonsku salatu. Idealna je za posne slave, večeru ili nedeljni ručak kada želite nešto jednostavno, ali drugačije.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar