KAKO SE SEČE BAKLAVA U OBLIKU ZVEZDE? Tajna uspeha je u jednom potezu noža! (VIDEO)
podeli vest:

E, sad da vam kažem iskreno – baklavu svako zna da napravi, al’ da je lepo i pravilno iseče, e to zna malo ko! A nema goreg nego kad se baklava raspada, razliva ili kad vam pola agde ode u jedan kraj, a drugi ostane suv. Zato, ako ste rešili da za slavu, Bajram, ili čisto onako – da počastite ukućane, pravite baklavu, zapamtite ove domaćinske savete!
Prvo, neka bude u okrugloj tepsiji
Tako je najlepša – jer se onda može seći na zvezdu. Uzmite lepo nož, oštar ko britva (a može i lenjir ako niste baš sigurni), pa polako obeležavajte linije. Kao kad crtate sunce – iz centra, pa u krug.
Seče se SIROVA, pre pečenja!
Nemojte da čekate da se ispeče – kad se peče, sve se stvrdne i ode mast u propast. Baklava se reže pre nego što ide u rernu. Tanke kore, između fin, sitno mleveni orah, pa red po red. Kad napunite tepsiju, uzmete nož i sečete – ravno, precizno, bez žurbe.
Kako da se ne lepi nož?
Posle svakog reza – krpica! Vlažna. Obrišete nož, pa nastavite. Tako neće da vuče kore i orahe za sobom.
Agda ide kad se BAKLAVA OHLADI
Kad se ispeče, nemojte odmah da je zalivate, neka stoji. A agda – vrela! Baklava hladna, agda vrela. To vam je sveto pravilo. Tako se lepo upije, ne raskvasi se, a opet bude sočna.
A kako da izgleda ko iz poslastičarnice?
Zvezdasti oblik je najlepši. Ali i trouglovi, i kvadrati su sasvim okej – samo da su svi isti, i da kad poređate na tacnu – izgledaju ko pod konac.
BONUS VIDEO:
SJAJNA VEST ZA GRAD BOR Srednjoškolcima predstavljena inovativna tehnika ozelenjavanja degradiranih površina
Ovakav način "lečenja" degradiranih površina u Boru dao je efekte, dok je nova tehnika ozelenjavanja pomogla da se brzo postignu rezultati
05.06.2025
Green World
Ostavite komentar