Slobodno vreme > Gurmanlook

REN SALATA KAO NEKAD Jak zalogaj bez kojeg nema prave preslave ni slave!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

05/06/2025 > 17:30

podeli vest:

REN SALATA KAO NEKAD Jak zalogaj bez kojeg nema prave preslave ni slave!
Foto: Shutterstock


Kad krenu slave i preslave, zna se šta ne sme da izostane sa stola – dobar domaći ren. Onaj koji „vuče na oči“, tera suze ali i budi apetit, baš kako su ga naše bake spremale. Bilo da se služi uz pečenje, hladnu praseću glavu, sarmu ili pored šunke i suhomesnatih đakonija – ren salata je ukusna, lekovita i poštuje svaku domaću trpezu.

Shutterstock

Evo kako da je spremite, jednostavno i domaćinski.

Sastojci:

1 veći koren rena (ili 2 manja)

2–3 kašike alkoholnog sirćeta

1 ravna kašičica šećera

1/2 kašičice soli (ili po ukusu)

2–3 kašike pavlake ili majoneza (po želji – za blažu varijantu)

Priprema:

Oljuštite ren – najbolje je da to radite napolju ili pored otvorenog prozora jer je izuzetno jak i može vam naterati suze na oči. Rukavice su preporučene jer ren zna da „opeče“ kožu.

Izrendajte ren na najsitnije rende, dok je još svež. Nemojte ga ostavljati dugo da stoji oljušten – gubi svoju jačinu.

Odmah prelijte sirćetom i dodajte šećer i so. Promešajte dobro i ostavite da odstoji 10 minuta da se ukusi prožmu.

Ako volite jaču varijantu, ren ostavite ovako – jak, čist i autentičan.

Ako više volite blažu, kremastu varijantu, dodajte par kašika pavlake ili domaćeg majoneza i opet dobro promešajte.

Ostavite ga u frižideru minimum sat vremena da se „slegne“, ali je najbolji kad odstoji preko noći.

Savet domaćice:

Ren salata se odlično slaže uz meso, hladne predjela i bogate slavske trpeze. Osim što je ljutkasta, ona je i prirodni antibiotik – jača imunitet, otvara disajne puteve i pomaže varenje.

Ako vam nešto ostane, ne brinite – može da stoji u frižideru nekoliko dana, samo ga čuvajte u dobro zatvorenoj teglici da ne „uhvati“ druge mirise.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar