
SLAVSKA TRPEZA ZA TROJICE Domaći kolači i torte koje svi vole
podeli vest:

Kad dođe praznik poput Trojica, svaka domaćica zna da nije dovoljno samo da se kuća zamiriše tamjanom – mora da zamiriše i na nešto iz rerne. Jer, slava i praznik nisu samo sveća i vino, već i okupljanje oko trpeze, topla reč i komad domaće torte koji se seče uz osmeh.
Za preslavu Svete Trojice, koja se obeležava u nedelju, domaćice širom Srbije spremaju slavsku trpezu. Inače, preslava je slava imanja, sela, koja se obeležava bez sveće, žita i kolača. Sprema se bogata trpeza, a kad je reč o slatkišima – domaći kolači i torte zauzimaju počasno mesto.
Evo nekoliko proverenih domaćih recepata koji su uvek dobitna kombinacija:
🍰 Torta sa orasima i keksom – bez pečenja
Potrebno:
300 g mlevenog keksa
200 g mlevenih oraha
150 g šećera u prahu
200 g margarina
100 ml mleka
1 vanilin šećer
Priprema: Umutite margarin sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte orahe i keks, pa mlekom zamesite kompaktnu masu. Oblikujte u kalupu, odozgo pospite seckanim orasima ili rendanom čokoladom. Ostavite da prenoći.
🍪 Šapice sa mašću – starinski kolačić koji se topi u ustima
Potrebno:
250 g masti
150 g šećera
2 jaja
1 kesica vanilin šećera
Brašno po potrebi (oko 500 g)
Kalupi za šape
Priprema: Umutite mast, šećer i jaja, dodajte vanilu i brašno dok ne dobijete glatko testo. Punite kalupe i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Po želji uvaljati u prah šećer kad se ohlade.
🍫 Čokoladna pita sa domaćim filom
Za koru:
3 jaja
150 g šećera
150 g brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
Za fil:
500 ml mleka
3 kašike brašna
6 kašika šećera
100 g čokolade
125 g margarina
Priprema: Ispecite biskvitnu koru, a fil kuvajte kao puding. Kad se ohladi, dodajte margarin i čokoladu. Premažite i ostavite da se stegne. Po želji prelijte glazurom.
🥧 Pita s jabukama – klasika koja nikad ne izlazi iz mode
Potrebno:
500 g kora za pitu
1,5 kg rendanih jabuka
200 g šećera
Cimet po ukusu
Malo griza ili prezle
Ulje
Priprema: Jabuke kratko prodinstajte sa šećerom i cimetom. Ređajte kore, svaku poprskajte uljem, pa fil. Uvijte u rolate, pecite na 200°C dok ne porumeni. Pospite prah šećerom kad se ohladi.
🥥 Kokos kocke – miris detinjstva
Potrebno:
4 jaja
1 šolja šećera
1 šolja mleka
1/2 šolje ulja
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo
Za preliv:
200 g margarina
200 ml mleka
200 g šećera
100 g čokolade
Kokos za valjanje
Priprema: Umutite sastojke za patišpanj, pecite u plehu i secite na kocke. Svaku kocku umočite u čokoladni preliv, pa uvaljajte u kokos. Ostavite da odstoji preko noći.
🍯 Medena pita – omiljena na slavama
Za kore:
2 jaja
100 g masti ili putera
150 g šećera
2 kašike meda
1 kašičica sode bikarbone
Brašno po potrebi (oko 500 g)
Za fil:
1 l mleka
7 kašika brašna
7 kašika šećera
1 vanilin šećer
125 g margarina
Priprema: Umutite kore, ispecite 4 tanke kore. Fil kuvajte kao puding, ohladite pa dodajte margarin. Premazujte kore, gornju pošećerite ili ukrasite otopljenom čokoladom.
🥜 Ruske kape – malo više truda, ali praznik to zaslužuje
Potrebno:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike kakaa
Fil:
500 ml mleka
5 kašika brašna
200 g margarina
150 g šećera u prahu
Vanila
Za oblaganje:
Kokos i čokolada za glazuru
Priprema:
1. Kora:
Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer, pa žumanca jedno po jedno.
Dodajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve pažljivo sjedinite špatulom.
Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje (dimenzije oko 30x20 cm) i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Kada se ohladi, modlom ili čašom vadite krugove (veličine po želji, obično oko 5–6 cm prečnika).
2. Fil:
Skuvajte puding sa šećerom i mlekom kao što piše na kesici. Ohladite uz mešanje.
Umutite puter ili margarin, pa sjedinite sa ohlađenim pudingom u gladak krem.
3. Formiranje kolača:
Na jednu koru nanesite fil, pa preklopite drugom (kao sendvič).
Namažite filom sa strane i uvaljajte u kokos.
Na vrh svake „kapice“ stavite čokoladnu glazuru.
4. Glazura:
Otopite čokoladu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj i prelijte vrhove kapa.
Ostavite u frižider da se stegnu.
🍎 Zapečene jabuke s orasima i medom – za one koji ne vole „jako slatko“
Potrebno:
6 većih jabuka
150 g oraha
2 kašike meda
Cimet
Priprema: Jabukama izdubite sredinu, napunite mešavinom oraha, meda i cimeta. Pecite 30 minuta na 180°C. Po želji prelijte sirupom ili dodatkom meda.
🎂 DOMAĆE TORTE ZA SLAVU TROJICE
1. Reforma torta (stari recept)
Sastojci za kore:
10 belanaca
10 kašika šećera
300 g mlevenih oraha
2 kašike brašna
Priprema kora:
Umutiti čvrst sneg od belanaca.
Postepeno dodavati šećer, muteći dok se ne dobije čvrsta masa.
Dodati mlevene orahe i brašno, lagano promešati špatulom.
Podeliti masu na 3 dela i peći u plehu (veličine 35x25 cm) obloženom papirom, na 180°C oko 15 minuta po kori.
Fil:
10 žumanaca
10 kašika šećera
200 g čokolade za kuvanje
250 g putera
Priprema fila:
Žumanca umutiti sa šećerom i kuvati na pari dok se ne zgusnu.
Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne istopi.
Ohladiti pa sjediniti sa penasto umućenim puterom.
Filovati kore, spolja premazati i ukrasiti po želji.
2. Voćna torta sa patišpanj korama
Kora:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
Priprema kore:
Umutiti jaja sa šećerom dok masa ne pobeli i utrostruči volumen.
Dodati prosejano brašno, lagano promešati.
Sipati u kalup (26 cm) i peći 25-30 min na 180°C.
Ohladiti i preseći na tri kore.
Fil:
2 pudinga od vanile
6 kašika šećera
500 ml mleka
200 g putera
300 g voća (jagode, breskve, borovnice)
Priprema fila:
Skuvati puding sa šećerom i mlekom.
Ohladiti uz povremeno mešanje.
Penasto umutiti puter i sjediniti sa ohlađenim pudingom.
Slagati: kora – fil – voće – kora... Ukrasiti voćem.
Sada kada imate sve predloge i recepte možete na miru i lagano da krenete sa spremanjem poslastica za preslavu u nedelju. Ono što je najbitnije jeste da se lepo družite i da sa svojim gostima pokažete ljubav i poštovanje, ma šta god spremili!
BONUS VIDEO:
SJAJNA VEST ZA GRAD BOR Srednjoškolcima predstavljena inovativna tehnika ozelenjavanja degradiranih površina
Ovakav način "lečenja" degradiranih površina u Boru dao je efekte, dok je nova tehnika ozelenjavanja pomogla da se brzo postignu rezultati
pre 21 sat
Green World
Ostavite komentar