Slobodno vreme > Gurmanlook

SLAVSKA TRPEZA ZA TROJICE Domaći kolači i torte koje svi vole

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

05/06/2025 > 10:45

podeli vest:

SLAVSKA TRPEZA ZA TROJICE Domaći kolači i torte koje svi vole
Foto: Shutterstock


Kad dođe praznik poput Trojica, svaka domaćica zna da nije dovoljno samo da se kuća zamiriše tamjanom – mora da zamiriše i na nešto iz rerne. Jer, slava i praznik nisu samo sveća i vino, već i okupljanje oko trpeze, topla reč i komad domaće torte koji se seče uz osmeh.

Za preslavu Svete Trojice, koja se obeležava u nedelju, domaćice širom Srbije spremaju slavsku trpezu. Inače, preslava je slava imanja, sela, koja se obeležava bez sveće, žita i kolača. Sprema se bogata trpeza, a kad je reč o slatkišima – domaći kolači i torte zauzimaju počasno mesto.

Evo nekoliko proverenih domaćih recepata koji su uvek dobitna kombinacija:

Shutterstock
🍰 Torta sa orasima i keksom – bez pečenja

Potrebno:

300 g mlevenog keksa

200 g mlevenih oraha

150 g šećera u prahu

200 g margarina

100 ml mleka

1 vanilin šećer

Priprema: Umutite margarin sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte orahe i keks, pa mlekom zamesite kompaktnu masu. Oblikujte u kalupu, odozgo pospite seckanim orasima ili rendanom čokoladom. Ostavite da prenoći.

 

 

🍪 Šapice sa mašću – starinski kolačić koji se topi u ustima

Potrebno:

250 g masti

150 g šećera

2 jaja

1 kesica vanilin šećera

Brašno po potrebi (oko 500 g)

Kalupi za šape

Priprema: Umutite mast, šećer i jaja, dodajte vanilu i brašno dok ne dobijete glatko testo. Punite kalupe i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Po želji uvaljati u prah šećer kad se ohlade.

 

 

🍫 Čokoladna pita sa domaćim filom

Za koru:

3 jaja

150 g šećera

150 g brašna

2 kašike kakaa

1 prašak za pecivo

Za fil:

500 ml mleka

3 kašike brašna

6 kašika šećera

100 g čokolade

125 g margarina

Priprema: Ispecite biskvitnu koru, a fil kuvajte kao puding. Kad se ohladi, dodajte margarin i čokoladu. Premažite i ostavite da se stegne. Po želji prelijte glazurom.

 

 

🥧 Pita s jabukama – klasika koja nikad ne izlazi iz mode

Potrebno:

500 g kora za pitu

1,5 kg rendanih jabuka

200 g šećera

Cimet po ukusu

Malo griza ili prezle

Ulje

Priprema: Jabuke kratko prodinstajte sa šećerom i cimetom. Ređajte kore, svaku poprskajte uljem, pa fil. Uvijte u rolate, pecite na 200°C dok ne porumeni. Pospite prah šećerom kad se ohladi.

Jelena Petrović
🥥 Kokos kocke – miris detinjstva

Potrebno:

4 jaja

1 šolja šećera

1 šolja mleka

1/2 šolje ulja

2 šolje brašna

1 prašak za pecivo

Za preliv:

200 g margarina

200 ml mleka

200 g šećera

100 g čokolade

Kokos za valjanje

Priprema: Umutite sastojke za patišpanj, pecite u plehu i secite na kocke. Svaku kocku umočite u čokoladni preliv, pa uvaljajte u kokos. Ostavite da odstoji preko noći.

 

 

🍯 Medena pita – omiljena na slavama

Za kore:

2 jaja

100 g masti ili putera

150 g šećera

2 kašike meda

1 kašičica sode bikarbone

Brašno po potrebi (oko 500 g)

Za fil:

1 l mleka

7 kašika brašna

7 kašika šećera

1 vanilin šećer

125 g margarina

Priprema: Umutite kore, ispecite 4 tanke kore. Fil kuvajte kao puding, ohladite pa dodajte margarin. Premazujte kore, gornju pošećerite ili ukrasite otopljenom čokoladom.

 

 

🥜 Ruske kape – malo više truda, ali praznik to zaslužuje

Potrebno:

6 jaja

6 kašika šećera

6 kašika brašna

2 kašike kakaa

Fil:

500 ml mleka

5 kašika brašna

200 g margarina

150 g šećera u prahu

Vanila

Za oblaganje:

Kokos i čokolada za glazuru

Priprema: 

1. Kora:

Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer, pa žumanca jedno po jedno.

Dodajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve pažljivo sjedinite špatulom.

Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje (dimenzije oko 30x20 cm) i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.

Kada se ohladi, modlom ili čašom vadite krugove (veličine po želji, obično oko 5–6 cm prečnika).

2. Fil:

Skuvajte puding sa šećerom i mlekom kao što piše na kesici. Ohladite uz mešanje.

Umutite puter ili margarin, pa sjedinite sa ohlađenim pudingom u gladak krem.

3. Formiranje kolača:

Na jednu koru nanesite fil, pa preklopite drugom (kao sendvič).

Namažite filom sa strane i uvaljajte u kokos.

Na vrh svake „kapice“ stavite čokoladnu glazuru.

4. Glazura:

Otopite čokoladu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj i prelijte vrhove kapa.

Ostavite u frižider da se stegnu.

 

 

🍎 Zapečene jabuke s orasima i medom – za one koji ne vole „jako slatko“

Potrebno:

6 većih jabuka

150 g oraha

2 kašike meda

Cimet

Priprema: Jabukama izdubite sredinu, napunite mešavinom oraha, meda i cimeta. Pecite 30 minuta na 180°C. Po želji prelijte sirupom ili dodatkom meda.

🎂 DOMAĆE TORTE ZA SLAVU TROJICE

1. Reforma torta (stari recept)

Sastojci za kore:

10 belanaca

10 kašika šećera

300 g mlevenih oraha

2 kašike brašna

Priprema kora:

Umutiti čvrst sneg od belanaca.

Postepeno dodavati šećer, muteći dok se ne dobije čvrsta masa.

Dodati mlevene orahe i brašno, lagano promešati špatulom.

Podeliti masu na 3 dela i peći u plehu (veličine 35x25 cm) obloženom papirom, na 180°C oko 15 minuta po kori.

Fil:

10 žumanaca

10 kašika šećera

200 g čokolade za kuvanje

250 g putera

Priprema fila:

Žumanca umutiti sa šećerom i kuvati na pari dok se ne zgusnu.

Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne istopi.

Ohladiti pa sjediniti sa penasto umućenim puterom.

Filovati kore, spolja premazati i ukrasiti po želji.

Shutterstock

2. Voćna torta sa patišpanj korama

Kora:

6 jaja

6 kašika šećera

6 kašika brašna

Priprema kore:

Umutiti jaja sa šećerom dok masa ne pobeli i utrostruči volumen.

Dodati prosejano brašno, lagano promešati.

Sipati u kalup (26 cm) i peći 25-30 min na 180°C.

Ohladiti i preseći na tri kore.

Fil:

2 pudinga od vanile

6 kašika šećera

500 ml mleka

200 g putera

300 g voća (jagode, breskve, borovnice)

Priprema fila:

Skuvati puding sa šećerom i mlekom.

Ohladiti uz povremeno mešanje.

Penasto umutiti puter i sjediniti sa ohlađenim pudingom.

Slagati: kora – fil – voće – kora... Ukrasiti voćem.

 

 

Sada kada imate sve predloge i recepte možete na miru i lagano da krenete sa spremanjem poslastica za preslavu u nedelju. Ono što je najbitnije jeste da se lepo družite i da sa svojim gostima pokažete ljubav i poštovanje, ma šta god spremili!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar