MIRIS LUKA IZ APARTMANA - DA LI STE ZA KUVANJE NA MORU? Recepti koji mirišu na detinjstvo i spašavaju budžet!
podeli vest:

Nekada je letovanje značilo jedno: baba, deca, dvoje odraslih, „jugić“, i gepek pun hrane. Od domaćih viršli i pašteta, do sarmica u plastičnoj kutiji – sve je išlo s nama. Ponesu se i šerpe, rende, čak i poneka tiganjčina „za svaki slučaj“. Kuvanje na letovanju nije bilo pitanje komfora – to je bila rutina. I niko se nije žalio.
Danas, kad čujemo „kuvanje na moru“, mnogima se digne pritisak. „Pa neću valjda da kuvam dok sam na odmoru!“, kažu s pravom, umorne žene koje ceo život nose kuhinju na leđima. Jer zar odmor nije da se odmoriš?
I jeste. Ali... možda i nije baš crno-belo.
Nekad obaveza, danas – izbor
Kuvanje na odmoru ima svojih prednosti. Osim što štedite novac (jer jedno jelo u restoranu često košta kao ceo dan kuvanja), znate šta jedete, ne trčite za decom po kafićima, i možete ručati u kupaćem. Nema čekanja, nema rezervacija – samo miris luka iz apartmana i komšijskog „što lepo zamirisa!“.
Naravno, ima i mana: sudovi, vrelo, manjak prostora, stalna pitanja: „Kad će ručak?“ Ali... tu je i ona druga strana – ako se spustite stepenik niže od savršenstva i dozvolite sebi da kuvate zajedno, opušteno, bez pritiska, to postaje deo uspomene. Domaći paradajz iz lokalne pijace, testenina s tunjevinom uz pogled na more – ima li lepšeg restorana?
Zašto nas kuvanje na odmoru toliko nervira?
Možda zato što nas podseća na svakodnevicu od koje pokušavamo da pobegnemo. Ali istina je – ako umemo da promenimo ugao gledanja, možda baš ta šerpa na odmoru postane mesto gde se porodica smeje, deli obaveze i jede kao kod kuće – ali sa mnogo manje stresa.
🐟 BRZA I UKUSNA JELA ZA LETOVANJE
1. Testenina sa tunjevinom
– Skuvaš testeninu, dodaš tunjevinu iz konzerve, malo maslinovog ulja, limun, kukuruz i seckani paradajz.
Gotovo za 10 minuta, bez vatre osim za vodu.
2. Omlet sa sirom i povrćem
– Jaja, sir, paradajz ili paprika, sve u tiganj – i eto doručka, večere ili ručka.
3. Pohovani sir ili tikvice
– Brzo se sprema, malo ulja, malo hleba, uz salatu i jogurt – ručak gotov!
4. Musaka bez rerne (na ringli)
– Ispržiš krompir na kolutove, ređaš u šerpu sa mlevenim mesom i malo pavlake. Krčka se lagano, poklopljeno.
5. Rižoto sa povrćem ili mesom
– Sve u jednoj šerpi: pirinač, šargarepa, tikvica, pileći file – malo vegete, pa se kuva zajedno.
6. Pileći file u tiganju + sezonska salata
– Ispečeš meso za 10 minuta, a uz to ide sveža grčka salata, paradajz ili kupus.
7. Salata od pasulja iz konzerve
– Pasulj + luk + tunjevina ili jaje, malo sirćeta i ulja – hladno, osvežavajuće i sito!
8. Sendviči i tople tortilje
– Idealno za plažu ili brz obrok: pršuta, sir, majonez, ajvar – sve upakuj i gotovo!
9. Potaž od tikvica ili paradajza
– Lagano, zdravo, brzo. Može i blender ako imaš, a i bez – samo da se sve lepo skuva i izgnječi.
10. Slatka varijanta – griz, sutlijaš ili puding
– Ne oduzima puno vremena, a klinci (i odrasli) će uživati u desertu posle dana na plaži.
Roštilj se, naravno, podrazumeva. Jer kakav bi to bio odmor bez barem jedne večeri kad dim miriše na ćevape, komšije pozajmljuju so, a deca trče oko roštilja kao da je vatromet.
BONUS SAVETI:
Koristi lokalne pijace – sveže povrće i voće jeftinije je i ukusnije.
Kupuj konzervirane i suve namirnice unapred – lakše za transport.
Kuvaj u većim količinama – da ima i za sledeći dan.
Salate, sirevi, jogurti, voće – idealno za večeru bez šporeta.
Ne mora se kuvati svaki dan. Ne mora se spremati sve savršeno. Ali ako se već kuva – neka to bude s ljubavlju, s nogama na pločicama koje hlade, dok iz frižidera viri hladna lubenica i zvuk talasa ulazi kroz otvorena balkonska vrata.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar
Aman, bre
Ma šta vas zabole kako će ko da organizuje svoj boravak moru? Ko ste vi da raspravljate uopšte o tome? Posvetite se svom životu i svojoj porodici i ne zabadajte nos u tuđe dvorište.