MIRIS LUKA IZ APARTMANA - DA LI STE ZA KUVANJE NA MORU? Recepti koji mirišu na detinjstvo i spašavaju budžet!
podeli vest:

Nekada je letovanje značilo jedno: baba, deca, dvoje odraslih, „jugić“, i gepek pun hrane. Od domaćih viršli i pašteta, do sarmica u plastičnoj kutiji – sve je išlo s nama. Ponesu se i šerpe, rende, čak i poneka tiganjčina „za svaki slučaj“. Kuvanje na letovanju nije bilo pitanje komfora – to je bila rutina. I niko se nije žalio.
Danas, kad čujemo „kuvanje na moru“, mnogima se digne pritisak. „Pa neću valjda da kuvam dok sam na odmoru!“, kažu s pravom, umorne žene koje ceo život nose kuhinju na leđima. Jer zar odmor nije da se odmoriš?
I jeste. Ali... možda i nije baš crno-belo.
Nekad obaveza, danas – izbor
Kuvanje na odmoru ima svojih prednosti. Osim što štedite novac (jer jedno jelo u restoranu često košta kao ceo dan kuvanja), znate šta jedete, ne trčite za decom po kafićima, i možete ručati u kupaćem. Nema čekanja, nema rezervacija – samo miris luka iz apartmana i komšijskog „što lepo zamirisa!“.
Naravno, ima i mana: sudovi, vrelo, manjak prostora, stalna pitanja: „Kad će ručak?“ Ali... tu je i ona druga strana – ako se spustite stepenik niže od savršenstva i dozvolite sebi da kuvate zajedno, opušteno, bez pritiska, to postaje deo uspomene. Domaći paradajz iz lokalne pijace, testenina s tunjevinom uz pogled na more – ima li lepšeg restorana?
Zašto nas kuvanje na odmoru toliko nervira?
Možda zato što nas podseća na svakodnevicu od koje pokušavamo da pobegnemo. Ali istina je – ako umemo da promenimo ugao gledanja, možda baš ta šerpa na odmoru postane mesto gde se porodica smeje, deli obaveze i jede kao kod kuće – ali sa mnogo manje stresa.
🐟 BRZA I UKUSNA JELA ZA LETOVANJE
1. Testenina sa tunjevinom
– Skuvaš testeninu, dodaš tunjevinu iz konzerve, malo maslinovog ulja, limun, kukuruz i seckani paradajz.
Gotovo za 10 minuta, bez vatre osim za vodu.
2. Omlet sa sirom i povrćem
– Jaja, sir, paradajz ili paprika, sve u tiganj – i eto doručka, večere ili ručka.
3. Pohovani sir ili tikvice
– Brzo se sprema, malo ulja, malo hleba, uz salatu i jogurt – ručak gotov!
4. Musaka bez rerne (na ringli)
– Ispržiš krompir na kolutove, ređaš u šerpu sa mlevenim mesom i malo pavlake. Krčka se lagano, poklopljeno.
5. Rižoto sa povrćem ili mesom
– Sve u jednoj šerpi: pirinač, šargarepa, tikvica, pileći file – malo vegete, pa se kuva zajedno.
6. Pileći file u tiganju + sezonska salata
– Ispečeš meso za 10 minuta, a uz to ide sveža grčka salata, paradajz ili kupus.
7. Salata od pasulja iz konzerve
– Pasulj + luk + tunjevina ili jaje, malo sirćeta i ulja – hladno, osvežavajuće i sito!
8. Sendviči i tople tortilje
– Idealno za plažu ili brz obrok: pršuta, sir, majonez, ajvar – sve upakuj i gotovo!
9. Potaž od tikvica ili paradajza
– Lagano, zdravo, brzo. Može i blender ako imaš, a i bez – samo da se sve lepo skuva i izgnječi.
10. Slatka varijanta – griz, sutlijaš ili puding
– Ne oduzima puno vremena, a klinci (i odrasli) će uživati u desertu posle dana na plaži.
Roštilj se, naravno, podrazumeva. Jer kakav bi to bio odmor bez barem jedne večeri kad dim miriše na ćevape, komšije pozajmljuju so, a deca trče oko roštilja kao da je vatromet.
BONUS SAVETI:
Koristi lokalne pijace – sveže povrće i voće jeftinije je i ukusnije.
Kupuj konzervirane i suve namirnice unapred – lakše za transport.
Kuvaj u većim količinama – da ima i za sledeći dan.
Salate, sirevi, jogurti, voće – idealno za večeru bez šporeta.
Ne mora se kuvati svaki dan. Ne mora se spremati sve savršeno. Ali ako se već kuva – neka to bude s ljubavlju, s nogama na pločicama koje hlade, dok iz frižidera viri hladna lubenica i zvuk talasa ulazi kroz otvorena balkonska vrata.
BONUS VIDEO:
SVE ŠTO TREBA DA ZNATE Hronologija sukoba Trampa i Maska. U igri je 38 milijardi dolara!
Šta se dešava kada najmoćniji političar i najbogatiji čovek na svetu uđu u otvoreni sukob?
pre 41 minut
SvetBIĆE MRTVIH NA KONCERTU, NAJMANJE TROJE! Šef obezbeđenja dao stravične prognoze uoči nastupa Tompsona u Zagrebu
Masovni skup uz ustaškog pevača na Hipodromu bi mogao da se završi tragično –stručnjaci dižu uzbunu!
pre 58 minuta
RegionSJAJNA VEST ZA GRAD BOR Srednjoškolcima predstavljena inovativna tehnika ozelenjavanja degradiranih površina
Ovakav način "lečenja" degradiranih površina u Boru dao je efekte, dok je nova tehnika ozelenjavanja pomogla da se brzo postignu rezultati
pre 11 sati
Green World
Ostavite komentar
Aman, bre
Ma šta vas zabole kako će ko da organizuje svoj boravak moru? Ko ste vi da raspravljate uopšte o tome? Posvetite se svom životu i svojoj porodici i ne zabadajte nos u tuđe dvorište.