Slobodno vreme > Gurmanlook

PUNJENE TIKVICE SA MLEVENIM MESOM Pravi bakin specijalitet domaće kuhinje

Izvor: K1info

Autor: Jelena Petrović

04/06/2025 > 07:12

podeli vest:

PUNJENE TIKVICE SA MLEVENIM MESOM Pravi bakin specijalitet domaće kuhinje
Foto: Jelena Petrović


Ovo je recept za savršene punjene tikvice, jelo koje osvaja srca i nepca, idealno za pravi domaći ručak. Tikvice su nežne i sočne, punjene bogatim nadevom od mlevenog mesa i luka, sa primesama belog luka i peršuna. Tajna njihove mekoće leži u kratkom prethodnom pečenju ili barenju, što garantuje da će se savršeno ispeći zajedno sa nadevom. Uživate li u čistoj mesnoj varijanti, ovaj bakin specijalitet je spoj tradicije i jednostavnosti, pružajući toplinu i ukus domaće kuhinje.

Jelena Petrović

Za ovaj divan obrok, potrebno vam je :


par tikvica,

250 grama mlevenog mesa,

veća glavica crnog luka,

1 oljušten paradajz na kockice

 jedno jaje,

 2-3 čena belog luka, ili granule

so, biber, malo peršuna

i origana, a po želji

rendan kačkavalj /ja nisam imala/

suvi začin  ulje

Priprema tikvica:

Najpre prepolovite tikvice po dužini i izdubite im sredinu. Ono što izdubite možete sitno naseckati i sačuvati. Izdubljene polovine
tikvica blago posolite i obariti 2-3 minuta u loncu  sa vodom  ekšaju, a da ostanu čvrste.

Jelena Petrović



Priprema nadeva:

Dok se tikvice omekšavaju, zagrejte malo ulja u tiganju pa propržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i dinstajte ga, mešajući, dok se lepo ne porumeni i razbije na sitne komadiće.

Ukoliko ste sačuvali izdubljene delove tikvica, sada ih sitno naseckajte i dodajte mesu, dinstajte još par minuta. Ubacite sitno
seckan beli luk ili granule , so, biber, suvi začin  sitno seckan peršun.

Sklonite sa vatre i ostavite da se malo prohladi. Kada se smesa prohladi, umešajte jedno jaje i, ukoliko želite da nadev bude sočniji i kompaktniji, Sve dobro izmešajte.

Punjenje i pečenje:

Izvadite blago omekšale tikvice iz lonca da se ocede možete ih i malo zapeći u rerni 5-6 min Svaku polovinu tikvice pažljivo napunite pripremljenim nadevom od mesa. Bogato pospite rendanim kačkavaljem preko svake punjene tikvice.

Vratite tikvice u rernu zagrejanu na 200°C i pecite ih još 25 do 35 minuta, ili dok meso ne bude potpuno pečeno, a kačkavalj se lepo istopi i dobije zlatno-žutu koricu.

Uživajte u predivnim i sočnim punjenim tikvicama!

Ostavite komentar