Slobodno vreme > Gurmanlook

PUNJENI PATLIDŽAN SA BELOM MESOM Mirisno jelo koje osvaja i srce i stomak

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

30/05/2025 > 07:45

podeli vest:

PUNJENI PATLIDŽAN SA BELOM MESOM Mirisno jelo koje osvaja i srce i stomak
Foto: Shutterstock


Kada se u kuhinji spoje ljubav, jednostavnost i dobar recept, nastaje jelo koje ne samo da nahrani stomak, već i srce. Upravo takvo je punjeni patlidžan sa belim mesom sočan, zdrav i mirisan obrok koji će vašu trpezu pretvoriti u pravi porodični ugođaj.

Idealno za ručak uz salatu, ali i za večeru uz čašu jogurta, ovo jelo spaja mediteranski duh i domaću dušu.

Shutterstock

Potrebni sastojci:

2 veća patlidžana

300 g belog mesa (pileći file ili ćureće meso)

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 sveža paprika (po želji)

1 paradajz ili 2 kašike pelata

1 kašika pavlake ili kisele pavlake

100 g rendanog kačkavalja

maslinovo ulje ili običan uljani preliv

so, biber, origano, suvi začin – po ukusu

malo peršuna za dekoraciju

Priprema:

Patlidžane operite i presecite po dužini, pa ih izdubite kašikom tako da dobijete "čamčiće". Posolite ih blago i ostavite 15-ak minuta da puste gorčinu. Zatim ih isperite i prosušite.

U tiganju zagrejte malo ulja, dodajte sitno seckani crni i beli luk, pa dodajte seckano belo meso. Dinstajte dok meso ne pobeli, pa dodajte sitno iseckanu papriku i unutrašnjost patlidžana koju ste prethodno izdvojili.

Sve kratko propržite, dodajte seckani paradajz (ili pelat), začinite po ukusu i dinstajte dok tečnost ne ispari.

Sklonite sa vatre, umešajte kašiku pavlake i malo rendanog sira (može i trapist). Fil je sada spreman.

Patlidžane poređajte u podmazan pleh, napunite ih filom i odozgo pospite ostatkom rendanog kačkavalja.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25–30 minuta, dok patlidžani ne omekšaju i sir ne dobije zlatnu boju.

Po želji, pospite svežim peršunom i poslužite uz laganu salatu ili pavlaku.

Freepik.com

Topli savet domaćice:
Ovo jelo možete pripremiti i unapred – samo podgrejte u rerni pred posluženje. Ukus će biti još lepši kad se svi sastojci lepo prožmu.

Jer kuća miriše najlepše kad iz rerne izlazi nešto pripremljeno s ljubavlju – a punjeni patlidžan sa belim mesom je upravo takvo jelo.

Prijatno! 💛

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar