Slobodno vreme > Gurmanlook

POHOVANI SIR Kad se zapeče do zlatne boje, a iznutra ostane topao i mekan...

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

15/05/2025 > 07:21

podeli vest:

POHOVANI SIR Kad se zapeče do zlatne boje, a iznutra ostane topao i mekan...
Foto: Shutterstock


Pohovani sir je jedno od onih jela koje uvek obraduje i decu i odrasle. Hrskava korica, meko srce koje se razvlači kad ga presečete, i onaj bogat ukus koji vas podseća na to koliko je jednostavna hrana – često najbolja. Bilo da ga spremate za ručak, večeru, predjelo ili kao brzo rešenje kad nemate inspiraciju – ovaj sir nikad ne razočara.

Freepik.com

Koji sir koristiti?

Najčešći izbor je kačkavalj, i to onaj tvrđi, da se ne bi raspao pri prženju. Možete koristiti i trapist, edamer ili ementaler, a ko voli izraženiji ukus – odličan je i dimljeni sir. Bitno je da bude hladan i isečen na parčiće srednje debljine – ne previše tanke da se ne istope, ali ni predebele da ostanu hladne iznutra.

Sastojci:
– 250 g kačkavalja (ili drugog tvrdog sira)
– 1 jaje
– brašno
– prezle
– ulje za prženje
– so po ukusu

Priprema:

Sir isecite na pravougaona parčeta (štapiće ili pločice).

Svako parče uvaljajte prvo u brašno, zatim u razmućeno jaje, pa u prezle.

Za dodatnu hrskavost – možete ponoviti postupak još jednom (tzv. duplo pohovanje).

Pržite u dubokom i dobro zagrejanom ulju dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Vadite na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Saveti domaćice:
– Sir pre pohovanja možete kratko ostaviti u zamrzivaču (15–20 minuta) da se bolje ponaša u tiganju.
– Ako pravite veću količinu, pržene komade ostavite u rerni na niskoj temperaturi dok ne poslužite.
– Poslužite uz tartar sos, pavlaku, ajvar ili svežu salatu – po želji i ukusu.

Zaključak?
Pohovani sir je jednostavan, brz i neodoljivo ukusan. Nema tu velike filozofije – samo dobar sir, malo ljubavi i dobro zagrejano ulje. I ne zaboravite – kad se razvuče prvi zalogaj, znajte da ste napravili pravo domaće zadovoljstvo.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar