HLEB BEZ MEŠENJA Domaća vekna koja se pravi sama! (RECEPT)
podeli vest:

Zaboravite na dugotrajno mešenje i nered po kuhinji – ovaj recept za hleb koji se ne mesi pravi je hit među domaćicama! Jednostavan, praktičan i neverovatno ukusan, idealan je za one dane kada želite da zamiriše cela kuća na domaći hleb, a da pritom ne provedete sate pripremajući ga.
Šta vam je potrebno?
400 g brašna
1/2 kašičice suvog kvasca
1,5 kašičica soli
350 ml mlake vode
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, kvasac i so. Dodajte vodu i promešajte varjačom dok ne dobijete lepljivo testo. Nema potrebe za dodatnim mešenjem – to je čar ovog recepta!
Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite da testo odstoji 12 do 18 sati na sobnoj temperaturi. Najbolje je da ga umesite uveče i pečete sledećeg dana.
Kada je testo naraslo i na njegovoj površini se vide mehurići, prebacite ga na pobrašnjenu površinu. Blago ga preklopite nekoliko puta i ostavite još 30 minuta pokriveno.
U međuvremenu, zagrejte rernu na 230°C zajedno sa posudom (najbolje livenom ili vatrostalnom) u kojoj ćete peći hleb.
Kada se posuda dobro zagreje, pažljivo stavite testo u nju (možete ga blago zarezati nožem po vrhu). Pokrijte poklopcem ili aluminijumskom folijom i pecite 30 minuta.
Nakon toga skinite poklopac i pecite još 15–20 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.
Rezultat? Hrskava korica, a unutrašnjost mekana, prozračna i savršena. Idealno uz malo putera, domaći ajvar ili samo parče sira.
Ovaj hleb je dokaz da vam za sjajan rezultat nisu potrebne komplikovane tehnike – samo strpljenje i par osnovnih sastojaka. Probajte i vi, sigurni smo da će postati redovan gost na vašoj trpezi!
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar