Ne bacajte! Dajemo vam odlične predloge kako da iskoristite STARI HLEB
Nemojte ga bacati, jer od njega možete napraviti sasvim novo i preukusno jelo ili predjelo
21.10.2024
GurmanlookTajna uspeha leži u nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da dobijete savršenu koricu
podeli vest:
Mnogi vole tradicionalno pečenje iz furune, ali čak i bez nje, možete pripremiti savršeno hrskavu svinjetinu u običnoj rerni kod kuće. Tajna uspeha leži u nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da dobijete hrskavu koricu, a da meso ostane sočno.
A kako ide sezona slava, evo saveta kako da spremite ovu fantaziju od ukusa.
Odabir mesa – idealni komadi za rernu
Za rernu su idealni komadi poput:
But, vrat ili plećka – za klasično pečenje.
Rebarca – ako želite više hrskavih delova.
Svinjska kolenica – odlična za pečenje sa zlatnom koricom.
Kupite meso sa kožicom, jer upravo ona postaje hrskava kad se dobro ispeče.
Priprema pre pečenja
Mariniranje – Utrljajte meso solju, belim lukom, biberom i mrvicom aleve paprike. Možete dodati i začinsko bilje poput ruzmarina i majčine dušice. Ostavite meso da odstoji nekoliko sati ili preko noći u frižideru za bolji ukus.
Sušenje kožice – Pre pečenja, važno je da kožica bude potpuno suva. Ako treba, obrišite je ubrusom. Za još bolji efekat, ostavite meso u frižideru otkriveno da se dodatno prosuši.
Pečenje u rerni – korak po korak
Visoka temperatura za početak – Zagrejte rernu na 220–250°C. Stavite meso u vruću rernu na 20-30 minuta, da bi se odmah stvorila hrskava korica.
Smanjenje temperature – Nakon prvih pola sata, smanjite temperaturu na 160–180°C i pecite dalje, u zavisnosti od veličine komada (računajte oko 45 minuta po kilogramu mesa).
Dodavanje povrća – Na pola pečenja dodajte krompir, luk, šargarepu ili drugo povrće oko mesa, da upije sokove i dodatno pojača aromu.
Završni „udar“ za hrskavu koricu – Pred kraj pečenja, pojačajte temperaturu na 220°C na još 10-15 minuta ili uključite opciju ventilatora/grila da se kožica dodatno zapecne.
Nemojte ga bacati, jer od njega možete napraviti sasvim novo i preukusno jelo ili predjelo
21.10.2024
GurmanlookKlasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode, ali pravi izazov je postići onu savršenu hrskavost
21.10.2024
GurmanlookSaveti za savršen rezultat
Ne prekrivajte meso folijom, osim ako ne želite mekšu koricu. Folija zadržava vlagu i sprečava stvaranje hrskavosti.
Sokove od pečenja koristite za preliv – sakupljajte sokove u toku pečenja i povremeno prelivajte meso za dodatnu sočnost.
Odmaranje mesa – Kada se pečenje izvadi iz rerne, ostavite ga 10 -15 minuta da odmori pre sečenja. Tako će svi sokovi ostati u mesu.
Posluženje
Servirajte sa prilozima poput pečenog krompira, kiselog kupusa ili pire krompira za potpuni užitak. Kao dodatak, domaći ajvar i kiseli krastavci savršeno će se uklopiti uz ovo sočno i hrskavo pečenje.
Uz ove trikove, ne morate imati furunu da biste uživali u pravom slavskom ili nedeljnom pečenju.
Važno je samo malo strpljenja i dobar plan, a vaša rerna će odraditi ostalo!
BONUS VIDEO:
Miris i ukus koji osvaja, vraća u detinjstvo a sladi dušu...
18.10.2024
GurmanlookUkoliko ne znate šta biste spremili, evo sjajnog predloga za jelo koje ne ostavlja nikoga ravnodušnim
18.10.2024
GurmanlookNaša tradicionalna kuhinja itekako ima šta da ponudi ljubiteljima slatkiša
17.10.2024
GurmanlookNekoliko jednostavnih trikova i saveta učiniće vas majstorom u kuhinji
17.10.2024
GurmanlookNesreća se dogodila 13. januara, a o slučaju je obavešteno nadležno tužilaštvo
pre 18 minuta
HronikaPatrijarh je potresen jučečrašnjim događajem u prestonici svim građanima naše zemlje poslao snažnu poruku
pre 26 minuta
SrbijaNakon što je majka čedomorka šestoro dece saslušana u tužilaštvu, sud joj je odredio pritvor do 30 dana
pre 43 minuta
HronikaTemperatura u stanovima od šest ujutru do 22 sata uveče mora da bude 20 stepeni – plus, odnosno minus jedan
pre 1 sat
BeogradZa sve zainteresovane biće organizovan autobuski prevoz do biračkog mesta u AP KiM
pre 1 sat
SrbijaZa oko 1.500 ljudi naređeno je da napuste područje Mos Lending i Elkorn Slu
pre 1 sat
SvetBogojavljenje se proslavlja u nedelju, 19. januara, uoči praznika posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju
pre 1 sat
BeogradU pitanju su glmuci koji ga otvoreno podržavaju i koji će mu pomoći da Holivud vrati u vrh
pre 1 sat
SvetImali smo čast da, na godišnjicu smrti, prvi put za medije o nepoznatim detaljima života slavnog košarkaša govori njegov najbolji prijatelj
pre 3 sata
SudbineOliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine ispred prostorija svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice, sa šest hitaca u leđa
16.01.2025
SudbineVelika želja za promenama inspirisala je bračni par Marković da pokrene neobičan biznis
15.01.2025
ReportažaDr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, napisao je autorski tekst na temu sankcija NIS i odnosa Rusije i Srbije.
15.01.2025
KolumnaŽeljko Ražnatović ubijen je 15. januara 2000. godine, a ovaj događaj bio je jedan od najispraćenijih u novijoj istoriji Srbije
15.01.2025
SudbineNa svojim leđima nosila je izazove prijateljstva, braka sa veoma bolesnim mužem, probleme Pozorišta na Terazijama...
14.01.2025
SudbineKejt se potom ponovo osvrnula na svoju borbu
14.01.2025
SudbineNa Srpsku novu godinu 14. januara 2001. kad je planina bila bez lišća, Koraća konačno uspevaju da opkole
14.01.2025
Sudbine
Ostavite komentar